Victor Ponta a făcut ieri, în cadrul emisiunii realizate de Ion Cristoiu, o declaraţie şocantă. Acesta a spus că dacă nu se aplică decizia de înlocuire a lui Mircea Geoană din funcţia de Preşedinte al Senatului, el va demisiona.
Ion Cristoiu: Vă rog, spuneţi-mi, dumneavoastră cum de lipsiţi când fierbe ţara?
Victor Ponta: Da, mâine seara mă întorc şi oricum, în ultimul timp, am încercat să fiu mai mult în teritoriu şi mai puţin la televizor.
I.C.: După decizia Biroului Permanent Naţional de luni şi după ce s-a intamplat în Senat, doi lideri PSD, domnul Adrian Năstase şi domnul Iliescu, au declarat că PSD renunta să îl mai înlocuiască pe Mircea Geoană. Cum comentaţi?
V.P.: Decizia BPN de ieri și a grupului de la Senat fost foarte clară, de altfel, cea a BNP-ului în unanimitate și eu nu voi accepta niciodată să nu aplic o decizie a BNP-ului. Nu fac niciun pas înapoi. Am văzut declarațiile. Eu nu mă răzgândesc după 24 de ore, nici după 5 zile. Deci mergem mai departe cu cele 2 lucruri: înlocuirea domnului Geoană cu domnul Corlăţeanu în baza unei decizii a Curții Constituționale. Noi n-am făcut și n-o să facem nicio cerere de revocare pentru că asta ar însemna că devine funcția vacantă. Noi am făcut cerere de înlocuire. Și în alt doilea rând, deja am sesizat comisia de integritate morală: orice membru al PSD, care nu respectă o decizie a forurilor statutare, sigur că încalcă statutul.
I.C.: La primul aspect, din punct de vedere practic, ce va face conducerea PSD mâine-poimâine? Reluați tentativa de „rocada”, cum spuneți dumneavoastră, sau renunțați?
V.P.: Nu, eu nu am folosit termenul de „rocadă” . „Înlocuire” e termenul folosit de judecătorii Curții Constituționale. Mâine nu este Birou Permanent la Senat, de altfel, n-a mai fost de luni. Va fi lunea viitoare și da, depunem cerere. Aici m-ați întrebat procedural. La modul politic însă, probabil această cerere a noastră de înlocuire nu va fi aprobată de plenul Senatului decât atunci când vom avea un număr suficient de voturi.
I.C.: Și în aceste condiții, domnul Mircea Geoană mai are sprijin politic din partea PSD? Mai e Președintele Senatului?
V.P.: Poate să rămână pentru că, în acest moment, în senat, USL are un număr de voturi, dar nu majoritate absolută, iar cei de la putere, nici ei nu s-au strâns. Toți anii au vrut să-l schimbe pe domnul Geoană. Da, deocamdată, până când se formează o majoritate care să numească un nou președinte. Din punct de vedere constituțional, acea majoritate ar trebui să includă obligatoriu și PSD, pentru că așa a spus Curtea Constituțională. Până atunci, sigur, dacă domnia să nu demisionează, ceea ce am înțeles că nu va face, va mai rămâne o perioadă în funcție, dar nu are sprijinul politic nici de la noi, de la opoziție, și înțeleg că nu îl are nici al celor de la putere. Funcția de președinte al senatului totuși e o funcție politcă. Dacă nu reprezinți pe nimeni, totuși e destul de ciudat să rămâi, dar în România se poate.
I.C.: Deci domnul Mircea Geoană poate să rămână Președinte al Senatului până la alegerile viitoare, dar nu mai are sprijinul dumneavoastră politic. Celălalt plan, al Comisiei de integritate… Când va fi convocată și când se va lua o decizie?
V.P.: Eu i-am cerut domnului Şova, președintele comisiei, să facă toate procedurile în așa fel încât luni, la primul Birou Permanent Național să avem concluziile comisiei.
I.C.: Domnul Mircea Geoană, în această seară, a trimis o scrisoare Comitetului Executiv Național PSD, prin care cere să se discute în acest comitet situația domniei sale. Știți de această scrisoare? Dacă nu, ce veți decide?
V.P.: Nu știu, dar bineînteles că eu n-am nimic împotrivă să discutăm și în Comitetul Executiv. De altfel, am mai discutat o dată, dar vă reamintesc că acum o săptămână sau două, am avut forul suprem al partidului- Consiliul Național, știți, cel mai mare, acela cu 1000 de membri și dacă era o nemulțumire la adresa conducerii, Consiliul Național era acela care, conform statutului, trebuia să discute această nemulțumire. Înțeleg că atunci n-a fost sau că era o nemulțumire la adresa domnului Iliescu, dar nu s-a materializat în nimic.
I.C.: Domnule președinte, vă știu că nu sunteți un politician în sensul rău al cuvântului, răspundeți-mi bărbătește, v-au supărat intervențiile de astăzi ale domnului Năstase și Iliescu?
V.P.: Da.
I.C.: De ce?
V.P.: Pentru că atâta timp cât domnul Năstase şi domnul Iliescu au fost ieri în BPN şi au votat alături de mine şi cred că au făcut bine şi le-am mulţumit pentru asta, astăzi nu mai era cazul să redeschidem un subiect care, de altfel, ca să fiu foarte sincer şi foarte bărbat, cum ziceţi dumneavoastră, nu e un subiect care avantajează PSD-ul- această ceartă între noi şi domnul Mircea Geoană. Nu cred că trebuia redeschis. Dar pe de altă parte, reacția nu cred că a fost neapărat de supărare la adresa domnului Iliescu sau a domnului Năstase, ci a fost o reacție de a pune lucrurile așa cum sunt ele: eu sunt președintele PSD-ului și am decizia BNP și a grupului de la Senat și de felul meu, nu fac pași înapoi niciodată.
I.C.: Când spuneați că nu faceți pași înapoi niciodată, vă gândeați că la un moment dat, comitetul acesta ar putea să infirme această decizie?
V.P.: E posibil. Atunci, eu voi demisiona și voi convoca congresul.
Iosif Boda: Am senzația că opinia domnilor Iliescu, respectiv Năstase, e decât să piardă PSD-ul, mai bine Geoană acolo, iar opinia domnului Ponta că pentru PSD e preferabil să piardă chiar funcția de președinte al senatului, dar să clarifice lucrurile în partid.
V.P.: Realitatea este următoarea: noi nu pierdem nicio funcție de președinte al senatului pentru că n-o mai avem. Domnul Geoană nu mai acționează de ieri, că să supărat, de un an și ceva nu mai acționează într-un acord cu opoziția sau nici măcar într-o relație civilizată. Deci nu mai avem această funcție. Am încercat ieri să o recâștigăm. Nu pierdem nimic, dar putem să lămurim niște lucruri pentru că acum vreo două săptămâni domnul Băsescu, Președintele țării, era supărat pe Senat și cumva, supărat pe noi, ori, vă reamintesc că de un an și jumătate, majoritatea din Senat nu l-a supărat pe Mircea Geoană nici măcar cu o floare. Deci nu-mi place jocul asta: noi știm adevărul, dar ne facem că nu-l știm.
I.C.: Ședința această a Comitietului Național Executiv va fi? Pentru că a cerut și Mircea Geoană.
V.P.: Păi este în fiecare lună. Nu poate să o convoace domnul Geoană pentru că nu are aceste atribuții, dar Comitetul Executiv, eu îl convoc și îl convoc o data pe luna, deci probabil că la sfârșitul lunii noiembrie va fi. Oricum trebuie să facem Comitet Executiv.
I.C.: Deci scrisoarea domnului Mircea Geoană e inutilă deoarece dumneavoastră o să convocaţi în luna noiembrie.
V.P.: Nu că e inutilă! Doamne ferește! O să o pun pe ordinea de zi.
I.C.: Dar nu vă poate obliga să o convocați mâine sau pomaine?
V.P.: Nu, cei care o pot convoca sunt fie președintele partidului, fie un număr de președinți. Dar nu mă feresc de acest lucru, adică mă văd cu colegii în fiecare zi.
I.C.: O răzgândire a Biroului Permanent Național e posibilă?
V.P.: Eu nu cred că e posibilă pentru că totuși, votul de ieri a fost de 21-0, dar dacă se va întâmpla acest lucru, eu, personal, voi demisiona. Să știți că dacă ceva i-am reproșat toți domnului Geoană cât a fost președinte, a fost faptul că nu lua decizii și când le lua, peste o zi le schimba, fie că zicea domnul Iliescu, fie că ziceam eu, Victor Ponta, fie că zicea mai știu eu cine, eu nu pot să fac aceleași greșeli pentru că voi avea aceleași rezultate. Nu mai vorbesc de diferența de personalitate. Nu pot să iau o decizie în unanimitate și apoi să schimb. De principiu vorbesc. Poate că acea decizie e greșită, dar e mai rău să schimbi mereu decizia sau să nu iei decizia. Că din 100 e decizii o să iei și una greșită!
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena