Primăvara Arabă de anul acesta a însemnat un real regres în industria turismului pentru Africa de Nord și pentru Orientul Mijlociu. Din cauza revoltelor populare, care au dus la schimbarea regimului în Tunisia și în Egipt, stațiuni foarte vizitate precum Sharm el-Sheikh din Egipt au rămas pustii în prima parte a acestui an, având în vedere evacuarea turiștilor europeni de către companiile turistice.

 

Odată cu războiul civil din Libia și protestele antiguvernamentale din Siria care sunt respinse cu violență de către autoritățile siriene, agențiile de turism europene au preferat să evite aceste zone în pachetele lor pentru concedii.

 

Adăugând la toate acestea atacul cu bombă dintr-o cafenea din orașul marocan Marrakech, care a omorât 15 oameni, rapoartele despre violențele sectanților din Egipt și protestele din Bahrein, 2011 a fost un an care a dus la scăderea drastică a turismului din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

 

Acum, pe sfârșitul anului în curs, principalii responsabili de sectorul turistic din aceste regiuni sunt încrezători în revenirea turismului la normal. Acest lucru este stimulat fără doar și poate de scăderea prețurilor în a doua jumătate a acestui an pentru a încuraja turiștii să se reîntoarcă în aceste zone.

 

La adunarea de la Londra, din această săptămână, la Expoziția Mondială a Turismului, capii regionali ai turismului din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu vor evidenția faptul că în Tunisia și în Egipt au loc alegeri democratice și faptul că regimul lui Gaddafi s-a terminat, acest lucru putând fi scos de pe lista pericolelor din Libia.


Tunisia

 

 

În Tunisa, sectorul turismului este o componentă cheie în economia țării, peste 400.000 de oameni lucrând în acest domeniu și contribuția acestora este de 2.5 miliarde de dolari anual la PIB-ul țării.

 

Moncef Battikh, unul dintre directorii executivi ai Oficiului Național de Turism din Tunisa, recunoaște că anul acesta, numărul de turiști străini care au vizitat Tunisia a scăzut cu 45% față de anul precedent. Acesta a declarat că este un an foarte greu prin care trece țara: „€œA fost un an dificil, dar suntem mândri că peste 150.000 de turiști au fost în țară în timpul revoluției și nici unul dintre ei nu a pățit nimic.”

 

Egipt

 


Consiliul militar care conduce Egiptul a stabilit ca alegerile generale să înceapă pe data de 28 noiembrie 2011.

 

Partidul Libertatea Frăției Musulmane și Partidul Justiției sunt favorite la câștigarea celor mai multe locuri, ridicând anumite griji asupra faptului că violențele sectelor ar putea continua, într-o țară unde aproximativ 9 milioane de oameni(10% din populația țării) sunt creștini.


Maroc

 


Marocul, una dintre favoritele vechi ale operatorilor europeni din turism, a fost foarte puțin afectată de Primăvara Arabă. Deși au fost câteva proteste stradale, acestea au fost mult mai puțin numeroase față de cele din Tunisia și Egipt, regele Marocului anunțând rapid reforma politică.

 

Regele Mohammed al VI-lea a dezvăluit planurile pentru reforma constituțională care vor întări instituțiile democratice, vor proteja drepturile omului, planuri care au fost votate aproape în unanimitate într-un referendum susținut în luna iulie a anului în derulare.

 

Toți operatorii turistici se așteaptă la creșterea numărului de turiști în Africa de Nord și în Orientul Mijlociu în anul 2012, semnele indicând că acest lucru se va întâmpla cu o destul de mare ușurință.