Ne aflăm într-o perioadă destul de controversată din punct de vedere politic, economic  și social. Anul 2012 a început cu probleme în România, proteste și nemulțumiri din partea cetățenilor, iar alegerile ce urmează par a fi subiectul cel mai discutat la ora actuală. Cu cine vrem să votăm? În cine mai avem încredere? Ce se va întâmpla la alegerile de anul acesta?

 

Citeşte şi: Sloganiada. Românul s-a născut poet

 

Conform Centrului pentru Studierea Opiniei si Pietii (CSOP), sondajul efectuat în perioada 20-30 decembrie 2011, arată  că  popularitatea politicienilor este în scădere. Mugur Isărescu se află pe primul loc cu 26%, urmat de Victor Ponta cu 23%, de Crin Antonescu cu 21% și Traian Băsescu cu 18%. Partidele fruntașe în sondaje sunt USL cu 48% și PDL cu 21%.

 

Luna aceasta s-au realizat 7 sondaje în București și conform CURS (sondaj efectuat 9-18 ianuarie 2012), 52% dintre bucureșteni ar vota cu USL, în timp ce 26% cu PDL-UNPR și 4% cu PP-DD. În ceea ce privește alegerile parlamentare, doar 75% ar merge la vot., iar dintre aceștia 52% preferă USL, 26% PDL-UNPR și 12% cu PP-DD.

 

La întrebarea: Care este orientarea politică de care vă simțiți apropiați, 20% au răspuns că „Nu știu/Nu răspund”, iar din restul de 80%, 32% s-au declarat înspre curentul social-democrat, 25% pentru cel liberal, 13% creștin democrat, 10% naționalist, 5% egologist, 2% comunism, iar 12% pentru altă orientare.

 

Întrebaţi cu cine ar vota pentru funcţia de primar general, 55% dintre cei care au exprimat o opţiune de vot au spus că l-ar alege pe Sorin Oprescu, 21% l-au indicat pe Silviu Prigoană din partea PDL+UNPR, iar 10% sunt pentru candidatul PP-DD.

 

În ceea ce privește primarii de sector: 89% dintre bucureștenii sectorului 1 sunt mulțumiți de Andrei Chiliman, 79% Neculai Onțanu (sectorul 2), Liviu Negoiță 76% (sectorul 3), Cristian Popescu Piedone 84%(sectorul 4), Marian Vanghelie 52% (sectorul 5), iar cel mai slab cotat în acest top este primarul Cristian Poteraș (sectorul 6) cu 43%.

 

Citeşte şi: Cum au trecut 20 de ani de promisiuni în afişe electorale?

 

Conform CURS, protestele din ultimele zile au afectat doar parțial sondajele, întrucât activitatea de culegere a datelor s-a încheiat înaintea pichetărilor și centrul de cercetare își susține o marjă de eroare între +/- 2,3% – 5,6%.

 

Foto: gandeste.org