Ministrul francez pentru Afaceri Europene, Jean Leonetti, a avertizat că moneda Euro ar putea „exploda”, iar acest lucru va lăsa Europa complet descoperită. Jean Leonetti a precizat pentru Canal+ că „acest lucru nu este un dezastru doar pentru Europa, este un dezastru pentru întreaga lumea”, liderii europeni întâlnindu-se la Brussels pentru a încerca salvarea monedei Euro.

 

Datoriile naționale ale țărilor membre UE, inclusiv Grecia și Irlanda, au dus moneda Euro în pragul colapsului, forțând astfel piețele internaționale să împrumute fonduri substanțiale celor afectați de criză, pentru a evita un faliment în masă.

 

Tăierile bugetare din cele două țări au dus la mase mari de protestatari, guvernele Greciei și Irlandei fiind schimbate, dar acest lucru nu înseamnă că doar țările în discuție se confruntă cu probleme majore.

 

Germania și Franța militează acum pentru o implicare mai mare a Uniunii Europene în influențarea bugetelor țărilor care se află în zona Euro. Președintele francez Nicolas Sarkozy și cancelarul german Angela Merkel, cei care conduc cele mai importante două economii dintre cele 17 țări care folosesc Euro, vor prezenta împreună detaliile planului lor la Brussels.

 

Cu toate acestea, planul lor ar putea avea nevoie de acordul tuturor cele 27 de țări membre UE, deoarece vor trebui schimbate și tratate fundamentale ale Uniunii Europene, iar premierul britanic, David Cameron, a declarat că vor fi negocieri dure până să își dea votul pentru noul plan. Marea Britanie este una dintre cele 10 țări ale Uniunii Europene care nu folosesc moneda Euro.

 

 

Deja au avut loc anumite scurgeri de informații privind un alt plan al Uniunii Europene.

 

Coform președintelui Comisiei Europene, Herman Van Rompuy, anumite țări europene ar putea fi penalizate și lipsite de anumite puteri decizionale în cazul în care dau greș în realizarea unui buget solid și eficient. Propunerea lui Herman Van Rompuy ar putea fi chiar mai drastică decât cele ale Germaniei și Franței.


Într-o scrisoare de 5 pagini a UE este specificată o propunere care ar oferi Comisiei Europene puterea de a priva dreptul la vot pentru țările din Uniunea Europeană care deși au primit împrumuturi, nu au reușit să iasă din criză și să se încadreze în deficitul stabilit. Această decizie ar putea obliga țări că Grecia, Irlanda și Portugalia să renunțe la anumite drepturi conform noilor prevederi care ar putea fi aplicate.

 

Întâlnirea urmează să aibă loc și ca rezultat al ultimului raport venit de la agenția Standard & Poor’s care a amenințat cu retrogradarea a 15 țări membre UE. Chiar și țările cotate cu AAA, cum ar fi Franța și Germania, au fost puse sub supraveghere, pentru a fi retrogradate, în cazul în care criză continuă. Două țări europene nu au fost puse sub supraveghere, Grecia, având în vedere că rata creditului primit exprimă un risc mare din start și Cipru, care era deja luată în vizor.

 

Criza Euro încă nu și-a arătat cea mai grea și urâtă parte și este de așteptat ca și alte state să simtă din ce în ce mai tare efectele ei. Speranța constă în deciziile viitoare care vor fi luate de liderii europeni înspre redresarea situației economice a Uniunii Europene și vor conta deciziile luate pentru salvarea monedei Euro.