Grecia este în atenția tuturor în acest moment, fiind țara care poate destrăma întreagă Zonă Euro. Părerile multora dintre noi sunt împărțite; ar trebui să ne pară rău pentru Grecia sau nu mai există loc de înțelegere în ceea ce privește situația acestei țări?

 

Nicholas Walton, membru al Consiliului European pentru Relații Internaționale, susține clar că „€œacum nu este momentul să ne pară rău pentru Grecia”, în timp ce Simon Tilford, membru al Centrului pentru Reforma Europeană, este de părere că „grecii trec printr-o perioadă grea, nemaiîntâlnită până acum și de aceea merită puțină intelegere”.

 

Nicholas Walton – NU TREBUIE SĂ ÎNȚELEGEM GRECIA 

 

Există un joc nou, foarte popular în Europa, unde jucătorii trebuie să completeze următoarea propoziție: „Știați că în Grecia …?”

 

Iată câteva exemple câștigatoare:

 

– Sistemul feroviar este atât de ineficient încât ar fi mai ieftin dacă fiecare pasager ar fi transportat la destinația sa de către un taxi

 

– Fiecare demnitar de stat are dreptul la o mașină oficială

 

– Există mai mulți proprietari de autoturisme marca Porsche decât contribuabili care au declarat că au un venit de peste 50.000 de euro pe an

 

Unele răspunsuri sunt puțin trase de păr, dar în linii mari, adevărul este că Grecia a risipit în mod evident beneficiile de a fi în zona euro, într-un ritm destul de surprinzător. În loc să folosească rate scăzute ale dobânzii și eficiența celei mai mari piețe unice din lume ca un mecanism care să ducă la modernizarea economică, politicienii greci au continuat jocul lor de cumpărare de sprijin extern, lăfăindu-se pe banii statului. Poporul grec a participat și el la acest joc.

 

În același timp, desigur, jocul național al evaziunii fiscale a continuat la niveluri de performanță Olimpice, în timp ce „cărțile” cu ajutor considerabil venit din exemplele de afară, au fost „gătite”. Mareea economică este clar în retragere și este evident că grecii au făcut baie dezbrăcați până acum. Rezultatul este că acest colț destul de mic din puternica Zonă Euro, este acum înspăimântător comandanților-șefi și potentaților de la Berlin, la Washington și până la Beijing.

 

Această mică fisură în visul unei monede unice pentru întreaga Europă, ar putea fi ca un vortex Charybdis care ar duce toată economia la fund. Grecii, desigur, nu sunt nici pe departe singurii care ar trebui învinuiți. Vinovați sunt și ceilalți care au încălcat regulile, dar și cei care au închis ochii când regulile au fost încălcate.

 

Grecii înșiși, dintre care mulți prea tineri ca să fie atinși de sentimentul vinovăției, au în față un viitor sumbru și vor avea mult de suferit în anii ce urmează. Însă, în timpul unei crize, important nu este să arătăm cu degetul sau să ne fie milă, importantă este ieșirea din criză. Acum nu este momentul să ne pară rău pentru greci.

 

Simon Tilford – TREBUIE SĂ ÎNȚELEGEM GRECIA 

 

Nouă ar trebui să ne pară rău pentru greci pentru că în ultimii doi ani li s-a cerut să facă imposibilul. Au reușit să reducă cheltuielile publice care erau mai mari decât în orice altă țară cu o economie dezvoltată.

 

Să argumentezi că sunt în regres și că își amână obligațiile sau că profită de bunăvoința celorlalte economii din Zona Euro, este un lucru nu tocmai cinstit, este chiar nedrept.

 

Nu există nici o îndoială că Grecia este unul dintre arhitecții propriei sale nenorociri;€“ guvernele succesive elene au gestionat prost finanțele publice ale țării. În același timp, nici o țară nu își poate pune baze durabile pentru finanțele publice când economia este în cădere și este nevoită să reducă cheltuielile publice, care trag economia și mai în jos.

 

Și acum, când strategia din ultimii doi ani a dat greș și s-a dovedit a fi total neproductivă, Greciei i se cere să facă reduceri și mai mari în ceea ce privește cheltuiala publică. Dacă grecii nu reușesc să își atingă țintele bugetare(și mai mult ca sigur că nu vor reuși, indiferent de câte eforturi vor face), li se va lua suveranitatea asupra aspectelor importante ale politicii economice. Este o situație ingrată în care poate fi pusă o țară. Este foarte riscant și s-ar putea spune că este chiar împotriva a ceea ce ar trebui să însemne Uniunea Europeană.

 

Nu am un grad mare de înțelegere pentru elita greacă. Ei au introdus țara în Zona Euro împotriva sfaturilor venite din partea celor mai mulți economiști. Au aderat la Uniunea Europeană din motive greșite, fiind determinantă ideea de a fi la masa bogaților, chiar dacă o analiză atentă a economiei și a intereselor țării nu cereau acest lucru. Dar nu au fost nici pe departe singuri când au făcut această greșeală. Cu toate acestea, poporul grec merită înțelegerea noastră. Ei trec acum printr-o perioadă grea, nemaiîntâlnită până acum, fără a vedea lumina de la capătul tunelului.

 

Dacă Marea Britanie ar fi acum în Zona Euro, cu siguranță că ar trebui să reducă substanțial cheltuielile bugetare față de nivelul la care sunt acum. În această situație, dacă noi am fi acolo, chiar nu ar mai fi loc de puțină înțelegere?