Marţi preţurile la petrol au stabilit un nou record, ajungând la 102.96 dolari pe baril, o creştere cu 4,2 %. În ultimele 3 luni, petrolul a crescut cu 36,4% pe baril, iar un alt preţ-record s-a mai înregistrat doar în luna octombrie a anului trecut, când preţurile au ajuns la 75.67 dolari pe baril.

 

            

Evoluţia preţului petrolului din 03.10.2011- 04.01.2012       

 

 

Chiar acum, chestiunea este mai ales cu privire la Iran„, a declarat Peter Beutel, analist în energie de gestionare a riscurilor firmei Cameron Hanover. Acesta este factorul cel mai optimist.”

  

Conflictele din Strâmtoarea Hormuz

  

Strâmtoarea Hormuz este un culoar de transport maritim esenţial prin care au trecut, în 2011, 17 milioane de barili pe zi, conform U.S. Energy Information Agency.

 

Strâmtoarea Hormuz

 

 

Asta înseamnă cam 1/6 din producţia de petrol la nivel mondial şi aproape 20% din totalul de petrol comercializat în toată lumea în timp ce Iranul exportă circa 2,2 milioane de barili de petrol pe zi.

Săptamâna trecută, Iranul a emis ameninţări invocând posibilitatea de a închide banda de transport maritim care leagă Golful Persic cu Golful Oman, coasta de sud a Iranului, frontierele şi întreaga zonă.

 

 

„Dacă petrolul Iranului este interzis, nici o singură picătură de petrol nu va trece prin Strâmtoarea Hormuz,” a declarat  primul vicepreşedinte Iranului, Mohammad Reza Rahimi, la acea vreme, în conformitate cu Agenţia Informaţională de Stat Iran (Iran State News Agency).

Noua ameninţare iraniană a crescut sancţiunile din ţările occidentale pentru a limita cantitatea de petrol pe care Iranul o poate exporta. În special, guvernul SUA a înăsprit restricţiile privind societăţile care furnizează Iranului echipament şi expertiza necesară pentru a fucţiona industria petrolului şi industria chimică.

 

 

Peter Beutel a declarat că Iranul va creşte tensiunile din ultimele zile prin lansarea rachetelor care pot lovi ţinte pe uscat şi pe mare.

 

 

 

 

Vicepreşedintele Iranului, Mohammad Reza Rahimi (sursa: epochtimes-romania.ro)

 

 

În acelaşi timp, Merrill Lynch estimează că o închidere în strâmtoarea Hormuz ar putea provoca o explozie a preţului petrolului de până la 40 de dolari.

 

Foto: reuters.com


Cu toate acestea, pentru ca Iranul să  poată închide strâmtoarea, armata sa ar trebui să ia în calcul U.S. Fifth Fleet (Flota Americana), care are baza în apropiere de Bahrain.

Cheltuielile militare ale Iranului sunt egale cu doar 2,5% din PIB, potrivit CIA. Acest lucru nu este un impediment pentru armata statelor unite fiind o tara care cheltuie pentru forta militara 4% din PIB.

 

 


„Inchiderea stramtoarei nu se va întâmpla, deoarece SUA nu-şi poate permite să se întâmple şi Iran ştie acest lucru”, a declarat Dan Dicker, un fost comerciant de petrol şi autor de oferta la „Oil’s Endless Bid: Taming the Unreliable Price of Oil to Secure Our Economy.”

 

 

„Iranienii flutură din sabie în fiecare joi,” a declarat Dicker, deşi el a adăugat că postura Iranului ar putea crea o situatie volatilă şi o crestere a preţurilor.

 



Foto: eaglespeak.us

 

 

„Climatul geopolitic de petrol este fragil ca dracu’ şi nu exista destulă productivitate”, a declarat Dicker. „Petrolul ar putea creşte la 125 de dolari pe baril în acest an”, a mai spus acesta.

La începutul anului trecut, răscoalele din Libia a dus la întreruperi ale producţiei de petrol şi la creşterea preţurilor petrolului. Înainte de aceste tulburenţe, Libia a fost producătoarea a în jur de 1,6 milioane de barili pe zi, în comparaţie cu Arabia Saudită care produce zi de zi aproximativ 9 milioane de barili pe zi.