Conform rezultatelor sondajului făcut pe data de 3.11.2011 de către Transparency International, câinele de pază împotriva corupției, companiile din Rusia și China sunt cele mai predispuse la a da mită.

 

Cele două țări au obținut cele mai mici scoruri în Bribe Payers Index 2011, unde au fost clasificate primele 28 cele mai mari economii din lume, analizându-se care sunt șansele ca mită să fie practicată în companiile prezente în aceste țări. Sondajul s-a desfășurat pe percepția a 3.016 oameni de afaceri, din 30 de țări, care au companii în primele 28 de puteri economice.

 

Companiile din China și Rusia sunt singurele care au avut un scor sub 7 pe o scală de la 1 la 10, obținând scoruri de 6,5 respectiv 6,1. Fruntașele acestui clasament sunt Olanda și Elveția cu scoruri de 8.8, următoarele țări prezente în primele cinci din top fiind Belgia, Germania și Japonia.

 

 

Primele 5

 

1 Olanda 8.8

 

1 Elveția 8.8

 

3 Belgia 8.7

 

4 Germania 8.6

 

4 Japonia 8.6


 

Ultimele 5 locuri


23 Argentina 7.3

 

23 Emiratele Arabe Unite 7.3

 

25 Indonezia 7.1

 

26 Mexic 7.0

 

27 China 6.5

 

28 Rusia 6.1

 

 

Raportul arată că scorul slab înregistrat de Rusia, fiind ultima în acest clasament, este în general din cauza faptulului că această țară încă nu a găsit o soluție eficientă de a combate corupția din sistem. În aceste condiții, analiștii consideră că ar fi chiar ciudat ca sectorul privat să fie mai dezvoltat decât cel de stat.

 

În același timp, există mari așteptări pentru redresarea Rusiei în acest sens prin legislația anticorupție aprobată în luna mai a anului 2011. Noua legislație prevede sancțiuni grave, atât din punct de vedere juridic cât și financiar, pentru mită și tentativă de mită pentru companii și persoane fizice.

 

O situație asemănătoare se prezintă și pentru China în același raport. Noua legislație adoptată de chinezi, tot în luna mai a acestui an, a criminalizat mita pentru oficialii guvernamentali străini și a autorizat reținerea și suspendarea activității persoanelor și a companiilor implicate în acțiuni de acest gen.

 

Corupția este cea mai mare amenințare pentru economiile aflate în curs de dezvoltare

 

Sondajul a clasificat și sectoarele de afaceri unde mita este cel mai probabil să fie folosită. În rândul funcționarilor de stat și în domeniul construcțiilor mita este cel mai des întâlnită, la partea opusă situându-se sectorul agricol și fabricile cu producție mică, unde mita este foarte rar folosită.

 

În raport este consemnat și faptul că nu există țară dintre primele 28 de puteri economice ale lumii unde companiile să ofere o siguranță maximă în ceea ce privește refuzarea mitei. În medie, scorurile înregistrate de țările prezente în clasament nu s-au îmbunătățit major față de ultimul sondaj făcut în anul 2008.

 

Dintre țările prezente anul acesta în clasament, 22 au fost prezente și în Bribe Payers Index 2008. Media acestora s-a îmbunătățit cu doar 0.1 puncte și a ajuns la 7.9 față de sondajul precedent.