Zvonurile care au alarmat USL-ul mai mult chiar şi decât eşecul Schengen, se adeveresc. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, pare că îşi netezeşte drumul la presedinţie prin vizita la Bruxelles, declaraţiile din cadrul emisiunilor din ultimele zile şi contextul unui schimb de replici tot mai acid între primarul capitalei şi reprezentanţii USL. Faptul n-ar fi atât de interesant dacă sondajele nu ne-ar arăta constant că este personajul politic cu cea mai mare cotă de încredere în rândul populaţiei şi dacă n-ar apărea întrebarea: va candida pe cont propriu sau sprijinit?
Citeşte şi: Sorin Oprescu, favorit in cursa pentru presedintieVizita la Bruxelles lui Sorin Oprescu a fost un fel de aroganţă aruncată înspre Palatele Cotoceni şi Victoria. În timp ce premierul Victor Ponta îşi pune toate resursele în joc şi duce lupte interminabile cu preşedintele Traian Basescu, care să ajungă la Bruxelles, Primarul Capitalei are întâlniri cu liderii europeni fără prea mare efort şi, s-ar spune, şi fără prea multa vâlvă. La ultima vizită la Bruxelles, Sorin Oprescu a obţinut 270 de milioane de euro pentru Bucureşti, având în vedere staţia de epurare a apelor uzate de la Glina, cel mai mare proiect de mediu din România. Dincolo de aceasta, trebuie spus şi că întâlnirile de acest fel au şi un puternic impact în ascensiunea politica a oricăruia care îşi formulează obiective ambiţioase. Pozele de familie alături de liderii europeni sunt pentru unii unicul scop al vizitei la Bruxelles şi reiterăm aici neobosita luptă între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu pe această temă.
Totodată, dacă ar fi să revedem declaraţiile liderilor USL din ultimele două săptămâni cu privire la o posbilă candidatură a lui Sorin Oprescu la preşedinţie, am observa că n-au fost nici spuse la întâmplare şi nici prea puţin numeroase. Astfel, Victor Ponta spunea acum puţin timp: “Cred că domnul Oprescu, care este şi prietenul meu la fel cum este şi Crin Antonescu, am facut campanii, proiecte împreună – sunt foarte multe de făcut pentru Bucureşti – vrea să fie primar”.
În legătură cu cota de încredere mai mare decât aceea a prim-ministrului, Victor Ponta mai spunea: „Mă bucur. Domnul Oprescu nu doar că îmi e prieten, dar e un om în care am investit politic foarte mult când i-am convins pe colegii mei pentru a fi primarul Capitalei. Mă bucur că este la peste 50%, că este înaintea mea. E normal. Are mai multă experiență, e primarul Capitalei”.
La câteva zile mai târziu, Ion Iliescu, ca un renumit anglofil, declara că „Oprescu este out din jocul privind prezidenţialele”. Peste toate, sub picioarele lui Antonescu pare că se clatină cel mai tare pământul, după ce a declarat pe la toate emisiunile că el este „candidatul” (spre nemulţumirea chiar a unora dintre liberali), accentuând şi că ar dori să se organizeze cât mai repede posibil aceste alegeri (de parcă noi n-am fi ştiut). Mai mult, se vorbeşte şi din interiorul guvernului tot mai serios despre o devansare a alegerilor prezidenţiale, ceea ce ar presupune ca acestea să fie organizate în luna mai, 2014, deşi Traian Basescu îşi termină mandatul abia în luna decembrie. Asta ar însemna să avem timp de şapte luni doi presedinţi: unul în exerciţiu şi unul ales. Să se fi trezit oare în USL un sâmbure de spaimă?
Oprescu a dat un răspuns subtil revoltaţilor de o posibilă candidatură a sa. După vizita la Bruxelles, difuzarea emisiunii Eugeniei Vodă, care fusese înregistrată încă din octombrie, nu este deloc întâmplătoare în acest moment. Noul candiat la preşedinţie n-a ezitat să aducă aminte de momentul 2008, când după cele descrise de acesta, vocile din PSD discutau despre desemnarea unui candidat pentru primăria Capitalei, încercând să propulseze pe oricine, „dar să nu fie Oprescu”. „M-a şocat răutatea unora din partid. Nu-mi ziceau numele, parcă eram mort”, mai decalară, edilul.
Nimeni nu ştie ce a fost cu adevărat atunci, dar este de remarcat că PSD a avut un candidat separat, pe Cristian Diaconescu, care a concurat atunci împotriva lui Oprescu, după ce acesta din urmă a părăsise cu intrigare partidul. Se repetă oare istoria pentru Sorin Oprescu?
Ce rămâne limpede după emisiunea de sâmbătă seara a Eugeniei Vodă este altceva: întrebat de către moderatoare despre intenţiile sale în legătură cu o eventuală candidatură la preşedinţie, Sorin Oprescu a răspuns hotărât: “dacă va fi cazul, da! Pentru că simt că pot.”
Citeşte şi: In 2013 planetele se vor alinia pentru Sorin Oprescu
Ce înţelege oare Oprescu prin “dacă va fi cazul”? Dacă va simţi că este îndeajuns de pe primul loc în sondaje sau dacă va putea evita un scandal cu USL numai rămânând veşnicul primar care a demonstrat că se poate? Dar dacă poate şi altfel e fiindcă, nu-i aşa, are sânge.
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena