În primele 9 luni ale anului, profitul companiei Pentrom s-a dublat. Evoluţia este cu atât mai spectaculoasă cu cât în contextul crizei economice, declinul consumului de carburanţi este tot mai vizbil, încă din 2009.
Cum a reuşit?
Analiştii se aşteptau la un profit de 4 ori mai mic. Un miliard de euro este scorul la care compania va ajunge după toate aparenţele până la sfârşitul anului. Într-un fel sau altul, cam 7% din veniturile bugetare totale provin din Petrom, spune Moise Guran. Se mai pun la socoteală atât acţiunile încă deţinute de statul român, cât şi taxele, impozitul pe profit, care pare-se va fi şi el unul record şi alte impozite. În mod oficial, veniturile statului român de la Petrom sunt de 2 miliarde de euro. Lucrurile acestea pot avea o legătură importantă cu felul în care Petrom a reuşit profitul record.
Cel mai important este însă faptul că preţul carburanţilor mai scump în România decât în statele europene, dacă scădem din acest preţ taxele. Totusi Petrom nu cumpără ţiţei Brand de la Londra pentru că avem resurse, iar dependența de importul de petrol este în România 54% pe măsură ce media europeană e undeva la 83%. Totuşi, sunt altele companiile care cumpără petrol din afară, Petrom reuşeşte să îl scoată la costuri de 2-3 ori mai mici din România. Scumpirea ţiţeiului pe plan internaţional e doar un pretext fără legătură cu ţiţeiul e de aici!
Acţionarii Petrom şi vânzarea acţiunilor statului „neprofitabile”
Cu câteva luni în urmă, premierul Emil Boc anunţase că 9,8% din acţiunile statului deţinute la Petrom vor fi puse în vânzare. Ministerul Economiei deţine o participaţie de 20,64% în Petrom, unde acţionar majoritar este OMV grupul austriac deţinând 51,01% din acţiuni. Un alt procent de 2, 03% este deţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Preturile acţiunilor a fost destul de ridicat ş până acum, statul nereuşind să le vând la prima incercare, în
Conform acordului cu FMI, România trebuia să vândă activele de stat ineficiente şi, aflat în întârziere şi sub presiunea UE, guvernul a decis să vândă un procent important de acţiuni de la Petrom, tocmai acea companie care „ameninţă” cu atingerea unui record al profitului de 1 miliard de euro pentru anul acesta, nicio altă compania nemaiatingând în România acest scor până acum. Preţul acţiunilor au crescut după acest record cu 4%. Statul român va rămâne cu doar 10,79% din titluri, după vânzarea a 9,84% din acţiunile Petrom.
Cum să ne bucurăm de profitul Petrom?
În condiţiile în care diferenţa de preţ la benzină se simte tot mai mult în buzunare, nu prea le vine tuturor să se bucure, dar în orice caz, odată cu profitul, a crescut şi nivelul de exporturi, ceea ce va conta foarte mult în creşterea economică. În acelaşi timp, Petrom rămâne o companie importantă in România, asigurând un număr impresionant de locuri de muncă.
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena