Într-un moment în care Germania are cam cea mai mare putere de decizie în stabilirea politicilor europene, o declarație de tipul Cancelarul consideră inacceptabil ca principiile de bază ale statului de drept să fie încălcate într-o ţară membră a Uniunii Europene, cu referire la România, nu sună bine deloc. Numai să stea cu grijă crizei politice din România nu mai avea chef acum Uniunea Europeană.

 

 

Citește și: Analiza suspendarii lui Traian Basescu in presa straina

  

 

Poziția cancelarului german, Angela Merkel, față de evenimentele din România a fost exprimată luni, printr-un comunicat de presă și a venit ultima, la unison cu opiniile din restul Europei. Fără sarcasm, a fost o reacție prietenească, pe care chiar am putea să o apreciem pozitiv. Că și cea mai bună perioadă a României a fost tot în timpul regelui nostru de sorginte germană. Cam tot atunci, ne făceam si prima constituție. În orice caz, relația cu Germania e una, de departe, delicată pentru că toate statele europene.

 

Cu eleganță sa cărturărească, Ponta i-a răspuns cancelarului german exact așa cum i-ar fi răspuns lui Băsescu, arătând câtă demnitate avem noi românii, cât de mândri și, parcă n-ar fi destul, și cât de fuduli… suntem:
 

Bănuiesc că nu doamna Merkel o să voteze pe 29. Şi bănuiesc că votul oamenilor de pe 29 nu va fi contestat de nimeni. Doamna Merkel şi creştin-democraţii germani – pentru că doar ei sunt cei care îi ţin partea domnului Băsescu şi PDL (?!) – sunt cei care au crezut totdeuna în austeritate, în tăieri – e adevărat, austeritate mai mult în România şi în Grecia şi în Italia şi în Spania, mai puţin la dânşii – în timp ce restul Europei spune un singur lucru: că suntem în standarde europene şi că problema poate fi rezolvată doar de locuitorii României. Indiferent ce vor creştin-democraţii germani, românii vor vota în România şi votul de pe 29 va lămuri lucrurile.

 

Cui i se adresează această declarație? Poporului român, care urmează să voteze, sau opiniei internaționale? Știe domnul Ponta ce taxe plătesc germanii?

 

În toată povestea cu poziția doamnei Merkel mai există un detaliu semnificativ, exploatat prostește în presa din România. Cum a fost exprimată această poziție? A fost o opinie lansată într-o conversație telefonică, particulară, cu președintele Traian Băsescu sau a fost exprimată în mod public? Bineînțeles, a fost exprimată public, printr-un comunicat emis de biroul de presă al Guvernului german, iar dacă nemții și francezii și americanii au luat atitudine, nu e că au un cine știe ce interes ascuns, nu e din dușmănie față de poprul român, care merită ponegrit în toate felurile. Până la urmă, europenii ne-au primit cu țiganii noștri cu tot, de ce îi interesează politica noastră internă?!

 

 

De fapt, multe le datorăm nemților și francezilor. Poate Uniunea Europeană nu e o construcție perfectă din punct de vedere economic, poate guvernele sunt subjugate politicilor bancheriste, dar reprezentantul poporului din UE, capabil sau nu să negocieze cu FMI și cu alte suprainstituții omnisuperpotente, într-o epocă a globalizării, e ales. Nu-l prea văd eu pe neamț să își vândă votul cu 50 de euro. Nu prea văd Germania condusă de nu unu care face furt intelectual și se fălește că e doctor în furtologie (că tot se plângea domnul Ponta că ai lor au furat mai bine ca ai noștri. Iată încă o data dovadă!). Dar nu îl învăța pe el doamna Merkel ce să facă la el în România.

 

 

Citește și: Nerozia USL

 

 

În fapt, de ce se bagă Germania? Cum își permite oare cancelarul țării europene cu una dintre cele mai stabile economii să se adreseze așa guvernului condus de un doctor în știința copy-paste? De ce se bagă toți deodată în viață noastră? Și aici cel mai bine știe să răspundă nu PDL, nu USL, nu Realitatea, nu Gândul sau HotNews, în niciun caz Ponta… și nici măcar Le Figaro, nici măcar Angela Merkel sau Uniunea Europeană, ci chiar românul care merge pe stradă și se gândește câteodată și spune: în 22 de ani nu s-a schimbat nimic. Să ne amintim totuși că au fost vremuri când ne rugam să vină americanii să ne salveze.