Un profesor de filosofie stătea în clasă cu câteva lucruri aflate pe catedra din fața lui. Când a început ora, fără a spune ceva, profesorul a ridicat un borcan foarte mare și gol de maioneză. A început să îl umple cu pietre de aproximativ 5 centimetri în diametru.

 

După aceea, și-a întrebat studenții dacă borcanul este plin. Studenții au fost de acord cu toții că borcanul s-a umplut.

 

Citește și: FILOZOFIA BÎRFEI

 

Așadar, profesorul a ridicat o cutie cu pietricele pe care le-a turnat în borcan. A început să zguduie ușor borcanul, iar pietricele, desigur, au intrat în spațiile libere dintre pietre.

 

Profesorul și-a întrebat din nou studenții dacă borcanul este plin. Aceștia au spus din nou că borcanul s-a umplut.

 

Profesorul a ridicat o cutie cu nisip și a turnat-o în borcan. Desigur, borcanul a umplut toate spațiile libere. După aceea și-a mai întrebat o dată studenții dacă borcanul este plin. Studenții au răspuns cu un „DA” în unanimitate.

 

„Acum”, a zis profesorul, „Vreau să realizați faptul că acest borcan reprezintă viața voastră. Pietrele sunt lucrurile importante – familia voastră, partenerul vostru de viață, sănătatea voastră, copiii voștri – lucruri care ar rămâne și dacă s-ar pierde totul, iar viața voastră tot ar fi plină cu ele.

 

Pietricelele sunt celelalte lucruri care contează – cum ar fi locul de muncă, casa voastră, mașina voastră.

 

Nisipul reprezintă restul lucrurilor. Lucrurile mărunte din viață.”

 

„Dacă întâi puneți nispul în borcan”,  a continuat profesorul, „nu mai rămâne loc pentru pietricele sau pentru pietre. La fel funcționează și viața voastră.

 

Dacă vă irosiți tot timpul și energia pe lucrurile mărunte, nu veți avea niciodată loc pentru lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru voi. Fiți atenți cu lucrurile care sunt vitale pentru fericirea voastră. Jucați-vă cu copiii voștri. Ieșiți cu partenerul în oraș să dansați. Întotdeauna va fi timp pentru a merge la muncă, pentru a curăța casa, pentru a organiza o cină cu prietenii acasă sau pentru a repara lucrurile care s-au stricat.

 

Aveți grijă de pietre în primul rând – lucrurile care într-adevăr contează. Fixați-vă prioritățile. Restul este doar nisip.”

 

 

Autorul acestei povești este anonim, dar învățătura ei este folosită la universități din întreaga lume pentru a-i învăța pe studenți, pe oameni, despre lucrurile importante din viață. Faceți-vă timp pentru persoanele și activitățile care vă creează plăcere și nu lăsați lucrurile mărunte să vă umple viața.

 

Citește și: Italianul bătrân şi grădina sa de roşii

 

Foto: CollectionsCanada.gc.ca