În ediția din 19 septembrie 2012 a emisiunii „Sinteza Zilei”, moderată de Mihai Gâdea, jurnalistul și realizatorul emisiunii „Vorbe Grele” de la Antena 3, Victor Ciutacu, a făcut o declarație șocantă cu referire la Mihai Răzvan Ungureanu, fostul premier, actualul lider al partidului Forța Civică.

 

Citeşte şi: Fantezia unui cartofor nebun: Romania lui Lolek si Bolek, teren minat cu USL-isti si PDL-isti

 

În timpul emisunii erau prezentate anumite produse achiziționate de către Guvernul României din perioada când MRU era prim-ministru, printre care se numărau șervețele, băuturi alcoolice, trabucuri și țigări(Marlboro).

 

Odată cu prezentarea acestor produse, Victor Ciutacu a intervenit, declarând că știe sigur că Mihai Răzvan Ungureanu este fumător de Marlboro roșu: „Oameni buni! Trecem peste un lucru… […] Băi fraților! Băi oameni buni! Dincolo de unghieră, papuci și pieptene… Noi i-am plătit băutura și țigările lui MRU! În România, fumatul în instituțiile publice este interzis prin Hotărâre de Guvern. Răzvan Ungureanu e fumător de Marlboro roșu. Asta ți-o spune un fumător care a fumat cu MRU la aceeași masă! […] O să râzi, am fumat din pachetul lui când am rămas fără țigări, singura dată când m-am întâlnit cu el, în calitate de privat și el de șef al SIE„, a declarat Victor Ciutacu la Sinteza Zilei, pe Antena 3. 

 

Sinteza Zilei – Emisiunea din data de 19 septembrie 2012 (Emisiunea integrală aici. Declarația lui Victor Ciutacu poate fi urmărită de la minutul 48)

 

Ce putem înțelege noi, cetățenii de rând ai României, în momentul în care un jurnalist declară că s-a întâlnit cu șeful SIE, însă fără a preciza acest lucru la momentul întâlnirii sau în perioada imediat următoare. De ce a așteptat Victor Ciutacu peste 4-5 luni de zile să declare acest lucru?

 

O persoană publică, în special un jurnalist, un om politic sau un șef SIE, rămâne persoană publică indeferent de circumstanțele și locul unde are întâlniri. Victor Ciutacu, deși a declarat că s-a întâlnit în calitate de particular, afirmația sa poate fi catalogată ca fiind total eronată.

 

Nu există calitate de particular în momentul în care ești jurnalist profesionist și te întâlnești cu șeful SIE, ajungând să fumezi țigări din pachetul acestuia, fără a face nici cea mai mică precizare publică. De ce ar trebui să-l credem pe Victor Ciutacu când declară că a fost singura dată când s-a întâlnit, informal, cu MRU?

 

Putem crede că întâlnirile dintre cei doi au fost mult mai dese, iar anumite discuții pe care le-a avut Mihai Răzvan Ungureanu cu Victor Ciutacu, ar fi putut apoi să fie redate de către cel din urmă în articolele sale, devenind astfel complicele lui Mihai Răzvan Ungureanu la manipularea publică.

 

 

De unde putem avea certitudinea că Mihai Răzvan Ungureanu nu ar fi vorbit cu Victor Ciutacu pe teme de interes public, de interes național pentru români, teme care apoi ar fi urmat să fie propagate de către jurnalistul Jurnalului Național mai departe, manipulând astfel masele de oameni.

 

Domnule Victor Ciutacu, ce ați discutat la întâlnirea cu Mihai Răzvan Ungureanu? Când și unde a avut loc aceasta? Pentru a lămuri incertitudinile care planează asupra „independenței” jurnalistului Victor Ciutacu, acesta este dator cu un răspuns tuturor românilor.

 

Propunerea pentru o democrație, care să fie una curată în adevăratul sens al cuvântului, este ca toți jurnaliștii să completeze o „Declarație de prietenie”, prin care să scrie clar care sunt persoanele din instituțiile publice sau membrii de partid cu care leagă anumite prietenii, astfel oferind cetățeanului o transparentă totală asupra manierei în care se scriu articolele.

 

La fel cum politicienii completează o declarație de avere, ar trebui și jurnaliștii să completeze o „Declarație de prietenie”, iar în acest mod, simplul cetățean va fi mereu informat corect dintr-un articol, știind clar dacă jurnalistul are vreo prietenie sau nu cu persoanele despre care scrie.

 

Victor Ciutacu, prin declarația sa de la Sinteza Zilei, ar putea fi catalogat ca o portavoce a lui Mihai Răzvan Ungureanu sau ca un complice la manipularea publică orchestrată de proaspătul președinte al Forței Civice.

 

Jurnaliștii sunt la fel de răspunzători de ceea ce declară, precum sunt și liderii instituțiilor de stat și politicienii. Acest lucru e cert, iar orice întâlnire informală între un jurnalist și un om politic sau șef al unei instituții de stat trebuie semnalată în presă pentru a asigura transparența totală a informației care ajunge la cetățeanul de rând.

 

Citeşte şi: Romania politica: Locul unde s-au intalnit hotii cu prostii si au facut pui

 

Dați mai departe tuturor, prin orice mijloace, dacă și voi vă doriți o presă corectă, o presă neutră, o presă „la vedere”, unde prieteniile dintre jurnaliști, oameni politici și șefi de instituții de stat să fie făcute publice tuturor cetățenilor din România!

 

Foto: Ziarelive.ro

Stiri.rol.ro