Românii care sunt prezenți zilnic în mediul online au ajuns să fie asaltați de o multitudine de siteuri care sunt specializate pe cumpărături în masă, astfel oferind o reducere semnificativă pentru orice produs cumpărat.

Probabil că într-un context economic de criză mondială, aceste lucruri nu puțeau veni într-un mod mai oportun și nici nu erau mai bine primite ca acum. Cu toate acestea, încep să apară și anumite probleme în „paradis”, chiar dacă suntem asaltați de tot felul de promoții. Majoritatea oamenilor se năpustesc la reduceri ca la un exercițiu de evacuare pentru incendii. Nu este o acțiune de condamnat, este firesc să îți dorești lucruri frumoase și de calitate la un preț mai mult decât rezonabil.

Luând în considerare toate aceste siteuri de chilipiruri apărute parcă din neant, aproape că nici nu mai știi ce vrei să cumperi pentru că totul îți sună atât de bine la preț redus. Oamenii ajung să cumpere mult prea multe lucruri de care nu au nevoie pentru simplul fapt că ele sunt la un preț avantajos. Ei bine, veți spune că aceste lucruri sunt în regulă pentru că stimulăm economia de piață. Acest lucru este adevărat, dar până la un anumit punct.

Trebuie să înțelegem că oamenii, în special majoritatea românilor, nu vor avea bani să cumpere lucruri, fie ele și ieftine, la infinit. La un moment dat, cumpărând o grămadă de nimicuri, ajungi să nu mai ai bani pentru lucrurile care contează cu adevărat sau lucrurile care sunt strict necesare din punct de vedere legal. Întreținere, facturi, taxe.

Este foarte ușor să cădem în capcană crezând că facem o mare afacere dacă achiziționăm aceste lucruri la un preț atât de mic, dar înainte de a ne gândi la costuri, trebuie să luăm în calcul dacă acel obiect sau serviciu ne este cu adevărat folositor sau necesar. Crezând că facem economie la bani, putem ajunge chiar în situația de a rămâne în pană de lichidități.

Cum? Procesul e simplu. Deși lucrurile sunt ieftine sunt șanse foarte mari să rămâi fără bani mai repede decât dacă lucrurile ar fi mai scumpe. În momentul când majoritatea lucrurilor au un preț destul de ridicat, pentru unii oameni intră în acțiune înstinctul de a economisi, dar în același timp, când lucrurile sunt ieftine, s-ar putea să cheltuim mai mulți bani decât ne-am dori.

Așadar, să dai foarte multe sume mici te poate duce la a „€œpierde” mai mulți bani decât dacă ai plăti o sumă mare, o singură dată, pentru un lucru care probabil va fi și de o calitate mai ridicată.

Valoarea unui obiect sau serviciu se măsoară și prin prețul acestuia și nimic din ce e gratis nu e bun! Singurele excepții de la această regulă nu fac altceva decât să o confirme și să îi consolideze valoarea de adevăr.  

                                                                                                                                                          Autor: Vlad Teodorescu