Rapanele sunt o specialitate in sudul tarii, acolo unde sunt servite cel mai frecvent in cadrul restaurantelor din apropiere de Marea Neagra. In ultimii ani, insa, au devenit populare si in alte zone ale tarii, intrucat se pot cumpara la borcan, marinate cu usturoi.

Daca nu ai gustat rapane pana acum, este timpul sa o faci, ca sa iti incanti papilele gustative. Atunci cand sunt gatite conform retetelor stravechi, sunt considerate o arta culinara, care le rasfata simturile si celor mai pretentiosi dintre degustatori. Rapanele sunt culese din Marea Neagra, de cele mai multe ori de catre scafandri. Marinate in ulei de floarea soarelui cu usturoi au un gust de exceptie, si pot fi consumate oricand, direct la tine acasa, pentru ca le poti cumpara gata facute.

Cum arata si ce este, mai exact, o rapana?

Rapana este clasica scoica pe care o intalnesti la Marea Neagra, un melc marin pe care il poti observa la linia tarmului. Din punct de vedere istoric, a fost intalnit prima oara in anul 1848. Originar din Marea Japoniei, Marea Galbena si Marea Chinei, se spune ca acest tip de scoica a fost adus accidental in zona noastra, prin carena navelor. Cochilia spiralata este folosita in decoratiuni sau in realizarea accesoriilor, fiind un simbol astazi al Marii Negre.

Rapana se inmulteste prin oua si traieste mai mult de 10 ani. Desi este considerata un pradator, din prisma capacitatii sale de inmultire rapida, aceasta specie de molusca are un impact benefic in filtrarea apei marii. Este exportata in cantitati esentiale in tarile din Extremul Orient. Peste 800 de tone sunt exportate din Turcia in pietele din Japonia, in fiecare an. Preparata dupa traditiile vechi ale zonei Dobrogei, rapana devine un deliciu culinar, cu un loc de cinste in meniuri.

Un adevarat deliciu in gastronomia pescareasca

Rapanele sunt extrem de versatile din punct de vedere al prepararii lor. Cele mai delicioase, insa, sunt rapanele marinate in usturoi si floarea soarelui, pe baza unei retete vechi din Dobrogea, transmisa din generatie in generatie. Renumitele rapane se prepara din: rapana venoasa fara cochilie, usturoi, ulei de floarea soarelui, otet din vin, sare, zahar, piper negru boabe, coriandru boabe, ienibahar boabe si foi de dafin.

Produsul marinat si refigerat este perfect pentru a se consuma in diverse ocazii. Se poate achizitiona de pe piata libera, si urmeaza intocmai reteta oamenilor locului. Considerata un deliciu in gastronomia pescareasca, aceasta specialitate se poate servi cu diverse garnituri, cele mai comune fiind salatele. Gustul este unul special, iar aromele iti incanta papilele gustative pana la cel mai inalt nivel. Chiar daca nu esti un adept al fructelor de mare, este foarte posibil sa fii impresionat de savoarea acestui produs traditional.

Rapane marinate in ulei de la Deltaica.ro, capturate din Marea Neagra

Daca vrei sa incerci aceste produse traditionale din peste, iti recomandam Deltaica.ro. Aceasta companie pune accent pe respectul fata de natura, si vine in intampinarea clientilor sai cu retete unice, traditionale, transmise din generatie in generatie.

Vei fi surprins de savoarea gustului, cu ajutorul celor de la Deltaica.ro. Poti cumpara produsele lor din Tulcea, Constanta, Harsova, Galati, dar si Bucuresti, Brasov sau Iasi. Lasa-te surprins de gustul inegalabil al preparatelor, care iti vor incanta simturile! Pofta buna!

Date de contact:

Tel: 0729.995.529

E-mail: vanzari@deltaica.ro