Primăvara este un moment în care organismul are nevoie să se revitaminizeze și să facă față schimbărilor de sezon. De aceea simțim nevoia să mâncăm cât mai multe fructe și legume. Fructul de avocado, rădăcina de țelină, morcovii, sfecla roșie, andivele, rădăcina de pătrunjel și chiar fasolea roșie sunt printre acele alimente care au proprietăți terapeutice uimitoare și stau la baza unor rețete grozave când vrei să-ți faci o salată delicioasă.
Citeşte şi: Arta de a găti mâncare chinezească
Salată tartinabilă de avocado cu măsline verzi
Chiar dacă e mai uşor să o mănânci decât să demonstrezi că salata de avocado este cea mai gustoasă mâncare din lume, trebuie să recunoaştem că sunt destule motive ca să te faca să o încerci o astfel de rețetă. Fructul de avocado este recunoscut pentru proprietăţile miracoluoase pe care le are, fiind folosit şi în cosmetica datorită efectelor anti-îmbătrânire. De asemenea, datorită conţinutului bogat de potasiu, previne bolile cardiace şi hipertensiunea. Alte proprietăţi terapeutice sunt prevenirea artrozei, boală severa, ce afectează aproximativ 20% din populaţie, tratarea acneeei, reglarea colesterolului şi a glicemiei. Fructul de avocado mai conţine vitaminele A, B, C, E, K, iar în culturile vechi îi sunt atrbuite şi proprietăţi afrodisiace.
Pentru a prepara o salată care să fie în acelaşi timp gusotasă, dar şi să pastreze aceste proprietăţi miraculoase ale fructelor de avocado, este foarte important ca acestea să fie destul de coapte. Ne putem da seama că fructul de avocado este destul de copt în momentul în care este destul de moale, încât să fie uşor de pisat.
Trei fructe de avocado este de ajuns pentru prepara o porţie consistentă de salată, însă mai este nevoie şi de două linguri de maionează, lămâie, sare şi câteva măsline verzi. După ce curăţăm fructul de avocado, acesta poate fi pisat sau tăiat foarte subţire, astfel încât să putem obţine o pastă untoasă. Măslinele se toacă în feliuţe subţiri, înlăturându-se sâmburele. Se adaugă maioneza, sare şi sucul de o jumătate de lămâie. Amestecul poate fi întins pe pâine sau, pentru un bufet suedez, pe cubuleţe de crutoane.
Salată de rădăcini
Următoarea rețetă pentru salata de rădăcini are la bază trei alimente relativ banale, dar pline de virtuţi terapeutice: ţelina, morcovul, rădăcina de pătrunjel şi morcovul.
Prin conţinutul de vitamine (A, B, C, K, PP), dar şi minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu, ţelina este un excelent detoxifiant, care ajută atât la creşterea sistemului imunitar, cât şi la reglarea tensiunii arteriale şi a disfuncţiilor hormonale. Morcovul este un foarte bun izvor de betacaroten (provitamina A) , care are un rol deosebit in impiedicarea formarii ridurilor, dar si de caroten si carotenoid, care alaturi de lipidele active din continutul sau, confera acestei plante alte acţiuni miraculoase. Rădăcina de pătrunjel întăreşte splina, putând astfel să trateze malabsorbţia, respiraţia urît mirositoare, anorexia şi sţarile de oboseală. Toate cele trei rădăcini contribuie la detoxifierea organismului şi întârirea sistemului imunitar.
Pentru a prepara această salată, rețeta spune că trebuie să avem o rădăcină de ţelină, doi morcovi mari, o rădăcină de pătrunjel, trei linguri de maioneză, lămâie, sare. Rădăcinele se pot răzui sau se pot toca în felii foarte subţiri, Maioneza şi sucul de lamâie se adaugă la sfârşit, iar în funcţie de gust, se poate presăra piper negru.
Salată de fasole roşie
Fasolea este un alt aliment cu proprietăţi terapeutice greu de bănuit. Aceasta reuşeşte să echilibreze absobţia zaharurilor în sânge şi reduce secreţia de insulină. Totodată, fiind o sursă de vitamina B, seleniu, potasiu, magneziu şi calciu, întăreşte sistemul imunitar, ţesutul muscular şi sistemul osos.
Pentru a face o salată de fasole roşie, cea mai simplă metodă este să folosiţi o conservă de fasole roşie deja fiartă. Pentru această rețetă, mai aveţi nevoie de o ceapă roşie, câţiva castraveţi muraţi, două linguri de ulei, o lingură de muştar iute, unul sau doi căţei de usturoi, o lingură de oţet, sare. Este bine să incepem cu tocatul cepei în rondele subţiri. Această se lasă câteva minute presărată cu sare şi acoperită de cele două linguri de ulei, pentru a capăta un gust dulce. Intre timp, se toacă mărunt castraveţii şi se pisează căţeii de usturoi. Se amestecă toate ingredientele, iar pentru un plus de savoare se poate adăuga şi o lingură de busuioc.
Salată rusească de sfeclă roşie cu peşte afumat
Chiar dacă este săracă în calorii şi de aceea este recomandată în diete, sfecla roşie oferă organismului suficiente substanţe care care ajută la întărirea sistemului imunitar, iar conţinutul de potasiu şi acid folic ajută la reglarea pulsului şi a tensiunii arteriale. Un efect uimitor îl are asupra ficatului, reuşind să fie un bun detoxifiant şi combătând stările de oboseală cronică. Totodată, sucul de sfeclă roşie este recomandat în rețete pentru maladii cum sunt hepatitele, tulburări circulatorii şi anemii.
Salată de sfeclă roşie se prepară, după o rețetă rusească, din patru-cinci sfecle roşii fierte în prealabil, peşte afumat de orice fel (puteţi folosi şi o conservă de şprot afumat), mult pătrunjel, trei-patru castraveţi muraţi, maioneză, trei cartofi fierţi, trei morvcovi fierţi. După ce se curăţă de coajă, sfecla şi morcovii se răzuiesc şi se adaugă peştele afumat. Castraveţii trebuie să fie foarte bine scurşi de zeamă şi tăiaţi mărunţel. De asemenea, patrunjelul şi cartofii se toacă mărunt, separat. Conţinutul se aşază în straturi în această ordine: un deget sfecla, un strat de maioneză, un strat de cam 5 milimetri morcov fiert, un strat subţire de maioneză ,castraveţii tocaţi, cartofi, puţin piper presărat deasupra, pătrunjel, peşte afumat, pătrunjel, sfeclă.
Pentru un gust deosebit, presăra şi două linguriţe de boabe de muştar.
Salată de andive
Lista proprietătilor terapeutice ale andivelor este foarte lungă, ajungând ca cercetarile recente să confirme chiar şi proprietăţi citostatice ale andivelor. Andivele îmbunătăţesc spectaculos capacitatea vizuală şi sunt recomandate persoanelor care suferă de obezitate, arteriosleroză sau diabet. De asemenea, este deosebit de important conţinutul mare de potasiu pe care acestea il au, necesar echilibrului funcţional al organismului.
Citeşte şi: Mâncare uşoară de sărbători: Pui cu lămâie şi cartofi
Salata de andive se prepară din trei-patru andive, grapefruit, lamâie şi maioneză. Andivele se toacă în bucăţ mari şi se aşază in salatieră. Fructul de grapefruit se decojeşte pe fiecare felie, pentru că pieliţele au un gust destul de amar şi neplăcut. Bucătile de fruct rămase se adaugă peste andive şi se pun o lingură-două de maioneză, suc de la o jumătate lamâie şi sare, după gust.
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena