Visul multor oameni care doresc să devină antreprenori este să ajungă să facă din pasiunea lor un hobby, care, ulterior să se transforme într-o afacere care să se bazeze pe activitățile care le creează o plăcere. Nu există lucru mai bun pe care să-l faci pe bani decât un lucru pe care oricum îl faci din plăcere fără a fi plătit.
Indiferent de gradul de plăcere pe care ți-l oferă un anumit hobby pe care îl ai, s-ar putea să fie mai greu să reușești să-l transformi într-o afacere serioasă, chiar dacă nivelul tău de experiență în domeniu este unul ridicat. Este dificil să-ți faci hobby-ul să devină o afacere profitabilă chiar și pe Internet.
Poate că ești foarte pasionat de a face ornamente de Crăciun din țevile pe care le ai în casă, dar în momentul în care vei dori să-ți deschizi o afacere în domeniu, vei avea surpriza de a vedea că mai sunt și alți oameni talentați pe piață cu aceeași pasiune pe care o ai și tu.
Concentrați-vă asupra premiului
Autorul cărții „Passion at Work”, Lawler Chang, spune că „ți-e mult mai convenabil să începi o afacere bazată pe un hobby decât pe orice altceva, pentru că ești conectat cu acea activitate, cunoști comunitatea oamenilor și îi înțelegi pe cei care au această pasiune. Practic, ai un avantaj competitiv necinstit în fața celorlalți”.
Un bun exemplu de om care a reușit, ce-i drept și prin șansa, să-și transforme hobby-ul într-un loc de muncă sau mai bine zis într-o veritabilă afacere, este Gregg Steiner. Acesta obișnuia să-și ajute prietenii „speriati de tehnologie” să-și instaleze computerele, televizoarele, până chiar și telefoanele mobile, el făcând această activitate numai din plăcere.
Într-o zi, un prieten l-a recomandat unei cunoștințe să-i facă toată instalația unei case și să fie plătit pentru acest lucru. După reușita aceasta, câștigând bani din hobby-ul său, Gregg Steiner a abandonat fabrica de unguente a familiei și s-a hotărât să-și deschidă compania sa de consultanță în domeniu. Acum spune cu mândrie că este plătit cu 95 de dolari pe oră pentru a se distra. Meseria lui este activitatea care-i provoacă cea mai mare plăcere și acest lucru îl ține mereu ocupat.
Fiți atenți la detalii
Pentru simplul fapt că te bucuri de un hobby și poate chiar cunoști foarte mulți oameni care-ți împărtășesc acest interes, nu înseamnă că entuziasmul grupului vostru se va transforma într-o afacere viabilă.
Primul factor care trebuie luat în considerare este dacă poate fi vorba de o piață pentru hobby-ul tău, iar în al doilea rând, verificați cât profit se poate face în branșa aleasă.
Dacă activitatea la care vă gândiți este una suficient de larg răspândită și puteți aduce ceva nou, un plus inventiv în domeniu, puteți începe să lucrați serios la bazele unei afaceri de succes!
Evaluați-vă într-un mod realist, obiectiv
Succesul comercial de care veți beneficia va fi strâns legat de gradul vostru de „măiestrie” în hobby-ul pe care-l practicați și trebuie să vă evaluați serios și obiectiv în acest sens. Vă considerați destul de iscusit încât să cumpere cineva ceea ce aveți de oferit? Sunteți atât de bun în domeniu încât să îi puteți consilia și pe alți practicanți ai hobby-ului vostru sau reprezintă doar o activitate care vă creează multă plăcere?
Gândiți-vă dacă vă place atât de mult ceea ce faceți pentru că vor veni momentele în care hobby-ul vostru va semăna din ce în ce mai mult cu un loc de muncă și va fi mai puțin distractiv decât în momentele în care-l făceați fără obligații, fără presiune, fără investiții și fără a fi o afacere!
Înțelegeți limitele maxime de creștere a hobby-ului
Să faci un lucru din plăcere, fără a fi plătit este ceva cu totul diferit de a face ceva ce îți place pe bani, mai ales dacă este vorba de afacerea ta. Deși un hobby poate funcționa ca o afacere mică, mai devreme sau mai târziu veți dori să măriți potențialul economic al companiei voastre și atunci pot apărea problemele.
Rita Gunther Mcgrath, Profesor la Columbia Business School, spune că „majoritatea hobby-urilor nu permit foarte multe inovații și de aceea potențialul lor de creștere este limitat.”
John Vence este actorul principal dintr-o poveste de succes în ceea ce privește un hobby care a devenit o veritabilă afacere națională în Statele Unite ale Americii.
Fiind tâmplar ocazional, când fiul său s-a dus la colegiu, John Vence i-a făcut un pat atât de bun încât vorba s-a răspândit ca „ciupercile după ploaie” prin cămin și în scurt timp a primit o comandă de peste 100 de paturi.
Administratorii căminului unde era cazat fiul lui John Vence au fost încântați de costurile mici de producție și de calitatea paturilor și i-au propus un contract de 5000 de exemplare pe an pentru mai multe colegii din țară.
Mesajul pe care îl oferă această poveste constă în faptul că este foarte important să știi când este momentul de a duce o afacere mai departe, indiferent de costurile și riscurile pe care le implică la început o extindere de acest gen.
Cu ce veți ieși în evidență?
O afacere bazată pe un hobby trebuie să fie bine diferențiată în fața publicurilor, la fel ca orice altă afacere care nu este bazată pe pasiunea, ideea sau hobby-ul unui om. Dacă singurul lucru pe care vă bazați când intrați pe piață este faptul că aveți prețuri mai competitive, ar fi bine să nu renunțați la locul de muncă actual pe care-l aveți. Este greu să păstrezi niște prețuri mici și competitive în condițiile în care piața devine din ce în ce mai aglomerată.
Pentru Jimmy și Andrea Zeilinger, pasiunea pentru gătit reprezenta cea mai plăcută activitate. Găteau în mod constant pentru familie și voiau neapărat să-și deschidă propria lor afacere. Nu s-au axat doar pe a închiria un spațiu sau a deschide un restaurant, ci au venit cu un kit unic de snack-suri pentru copii. Acest produs s-a bucurat de mult succes și în curând, compania de creioane Crayola a semnat un contract de exclusivitate cu ei prin care își produceau produsele sub brandul acestei companii.
Ideea de bază cu care au ieșit în evidență a fost și cheia succesului lor, ei anunțând că vor scoate și alte produse ieșite din comun, pentru copii și poate și pentru părinți.
Încă un lucru…
Aveți grijă să nu distrugeți ceva ce vă oferă plăcere prin transformarea acestui lucru într-o afacere. Hobby-urile încep din pasiune, iar într-o activitate comercială nu este loc numai de distracție, este nevoie și de muncă și responsabilitate.
Înainte de a încerca să le îmbinați pe cele două, fiți atenți să aveți totul planificat pentru că partea amuzantă de care vă bucurați să nu dispară din peisaj!
Autor: Vlad Teodorescu
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena