Într-un interviu pentru Zig Zag Online, preşedintele Societăţii Studenţilor Universităţii Bucureşti, George Velcea, a povestit despre piedicile care intervin în organizarea proiectelor pentru studenţi şi cine sunt cei care nu doresc implementarea acestora. De asemenea, George Velcea a explicat de ce asociaţiile studenţeşti nu se implică îndeajuns în apărarea drepturilor studenţilor.

 

Preşedintele SSUB a declarat în mod public că organizaţia pe care o conduce susţine manifestaţia studenţească care a pornit de la Facultatea de Istorie, saptămâna trecută, şi că i se alătură cu speranţa că se va ajunge la o rezolvare a problemelor(bugetul alocat pentru Educaţie, aprobarea Statutului Studentului şi reorganizarea sistemului Bologna).

Mişcarea studenţilor, care au ocupat pentru 100 de ore amfiteatrul Pîrvan şi au dezbătut problemele sistemului universitar, a declanşat reacţia mai multor organizaţii studenţeşti care s-au alăturat iniţiativei.

 

 

Cum s-a format Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti?

 

George Velcea: Încă de prin iarnă am început să discutăm, să punem bazele proiectului, după ce am văzut şi noi cum se întâmplă cu toate organizaţiile şi asociaţiile, am văzut cum e mersul, ce conducere au, că nu se ocupă, au tot felul de interese mai mult sau mai puţin patrimoniale. Şi am văzut tot felul de nedreptăţi. 

 

De ce v-aţi gândit să înfiinţaţi o astfel de organizaţie?

 

G.V.: La noi, în Facultatea de Drept, în iarnă, a avut loc o situaţie mai specială la un examen oral. Au fost picaţi mai mulţi studenţi fără motiv, comportamentul unor profesori în timpul contestaţiilor a lăsat mult de dorit… iar când am făcut cereri de reexaminare, nici nu ni s-a răspuns la ele. Nu mai vorbim de faptul ca au fost restricţionate candidaturile anumitor studenţi în Consiliul Facultăţii. Pe de altă parte, asociaţia locală nu făcea prea multe pentru studenţi. Bine, au mai făcut baluri şi serate „caritabile”…

 

Şi noi, având şi un spirit civic mai dezvoltat şi dorind să încercăm să schimbam ceva, ne-am hotărât să punem bazele unei asociaţii.

 

Şi v-a susţinut vreun profesor?

 

G.V.: Nu, n-am avut niciun fel de susţinere. Chiar am avut si anumite piedici în demersurile noastre! Inclusiv cu sediul, unde ne-au fost puse beţe în roate… Bănuiesc de cine, dar n-am nicio dovadă în acest sens. Nici cei din facultate nu ne-au sprijinit de niciun fel. Sediul am reuşit până la urmă să-l obţinem la Casa de Cultură a Studenţilor, fără nici o contribuiţie din partea profesorilor sau a studenţilor care aveau anumite posibilităţi că ne reprezentau pe toţi în Consiliul Facultăţii sau în Senatul Universităţii.

 

Cu ce se mai ocupă SSUB?

 

G.V.: Asociaţia noastră merge pe două direcţii: reprezentativitate, apărarea drepturilor studenţilor şi proiecte. Avem o gamă largă de proiecte:  Conferinţa cu Neagu Djuvara si Gabriel Basarabescu, cenaclul literar „Vuiet” şi un concurs de fotografie. Mai avem proiect cu Balul Bobocilor, o expoziţie de artă realizată în colaborare cu Penitenciarul Jilava – exponate realizate de către deţinuţii din Jilava.  Sunt proiecte de caritate în desfăşurare şi altele…

 

 

Am avut un proiect cu „-25% cursuri pentru studenţi”. Practic 25% reducere prin intermediul nostru, faţă de preţurile din librărie. Am avut aici o întreagă discuţie cu studenţii din asociaţia rivală care reprezentau anumite interese… Îţi dai seama că librăria din cadrul facultăţii plăteşte o chirie destul de piperată către facultate şi în momentul în care noi venim şi dăm cărţile cu 25% reducere, nu le convine.

 

Cum aţi reuşit să le aduceţi mai ieftin?

 

G.V.: Am avut un acord cu un depozit de cursuri şi ne-au făcut reducere având în vedere că noi luăm o cantitate mai mare.

 

Şi acum nu mai e valabil? Sau faceţi şi pe semestrul al II-lea ?

 

G.V.: Da, e foarte probabil, să vedem câte cereri o să avem.

 

Şi ziceai că a fost concurenţa asta cu librăria şi au redus şi ei preţurile.

 

G.V.: Da, da, da. În momentul în care am anunţat iniţial şi am pus multe afişe, n-a fost 25%, am avut 20% reducere şi librăria a reacţionat şi au dat şi ei reducere 15%.

Şi noi, când am văzut că au redus şi ei 15%, am vorbit cu ăştia de la depozit şi ne-au dat 25% reducere. Când au văzut ăştia, nu puteau să creadă. Oricum, anumiţi membri ai ASD-ului, organizaţia de la Drept, ne-au atacat în toate felurile pentru a ne discredita.

 

Tocmai din cauza asta?! Lor nu le convenea să cumpere cursuri mai ieftine.

 

G.V.: Nu, şi au fost alte disensiuni pe care le-am avut noi.

 

Şi decanatul se exprima direct? Sau o făcea prin asociaţia facultăţii?

  

G.V.: Oficial nu am primit niciun raspuns….restul iţi spun după ce terminăm interviul…

 

Şi cărţile unde le vindeaţi?

 

G.V.: Cărţile erau aduse de la depozit la sediul nostru şi studenţii care voiau, veneau făceau comandă şi le luau de la noi de la sediu.

 

Cum e procedura ca să înfiinţezi o asociaţie?

 

G.V.: E o procedură foarte complicată şi inutilă! Este incredibil câtă birocraţie poate să fie pentru fiecare lucru..oricât de mărunt! Practic, cam 6 luni de când am iniţiat prima procedură.

 

 

Cum de v-aţi gândit la un bal pentru toată Universitatea din Bucureşti? Nu s-a mai organizat până acum.

 

G.V.: Ştiu, tocmai de aceea ne-am gândit. Am văzut: fiecare universitate face balul ei. De ce să nu aibă şi Universitatea din Bucureşti?

 

Prin ce dificultăţi treci când organizezi un bal aşa de mare, pentru întreaga Universitate?

 

G.V.: Până acum, a fost foarte greu. În primul rând, e un efort fiananciar destul de mare. Şi în România, sponsorii sunt foarte retincenţi şi nu se mai dau fonduri ca în alţi ani. Eventual, doar produse. Am contribuit cu bani din fondurile proprii pentru plătirea avansului pentru artist. Destule sute de euro.

 

Eu am înţeles că aţi negociat cu cei de la Princess şi au redus preţul.

 

G.V.: Am negociat la sânge şi am luat un preţ puţin mai mic, nu foarte redus. Chiar ne spunea administratorul: „am negociat cu multe firme şi cu mulţi studenţi, dar cum a fost cu voi…Sunteţi imposibili!”

 

Şi când va fi balul?

 

G.V.: 5 decembrie, chiar în noaptea de Moş Nicolae.

 

Cine va cânta?

 

G.V.: Va fi DJ Jungle şi Guess Who şi va mai fi o prezentare de modă, vor fi multe surprize, 300 de shoturi de tequila pentru primii care ajung în club ş.a.m.d.

 

De unde se pot cumpăra biletele?

 

G.V.: Biletele le puteţi cumpăra sunând la numerele de telefon de pe afiş.