Fondul Monetar Internațional pregătește 600 de miliarde de euro pentru a încerca salvarea Italiei, Spaniei și a monedei Euro, în cazul în care planul de resuscitare a economiei din aceste două țări va da greș. Acești bani sunt meniți pentru a oferi o barieră de siguranță pentru întreaga Zonă Euro, indiferent de finalitatea metodelor de redresare economică care vor fi aplicate în Italia și Spania.

 

Aceste două țări ar putea fi obligate să accepte împrumuturi de la FMI pentru că datoriile lor au ajuns la aproximativ 7%, un procent extrem de ridicat care nu poate fi acoperit nici de Italia, dar nici de către Spania.

 

Rapoartele venite din Italia arată că FMI încearcă să ofere un pachet de 600 de miliarde de euro pentru a ajuta țara să treacă prin aceste momente dificile, în timp ce Spania ar trebui să primească un credit de la FMI, în locul unui pachet care să le acopere datoriile.

 

Orice implicare a FMI în pachete financiare de ajutor pentru țările din Europa care au probleme în acest moment, înseamnă un mare risc pentru Marea Britanie și pentru plătitorii de taxe britanici. Având în vedere că Marea Britanie contribuie cu 4.5% la fondul de imprumutri FMI, o eventuală neplată a datoriilor pe care Italia și Spania le au, ar duce la o gaură de 27 de miliarde de euro pentru guvernul britanic.

 

 

 

Un pachet de salvare din partea FMI înseamnă că o țară primește sute de miliarde de euro în schimbul acordului de implementare a unei masive politici de austeritate pentru a reduce drastic costurile publice. Creditul acordat unei țări este un aranjament mai flexibil pentru că oferă țărilor care se împrumută acces pe termen scurt la finanțele internaționale.


Rapoartele privind un pachet de salvare pregătit de Fondul Monetar Internațional au fost negate de către unul dintre purtătorii de cuvânt ai FMI, acesta declarând că „nu sunt discuții cu autoritățile italiene„. Cei de la FMI vor avea discuții cu autoritățile italiene pentru elaborarea unui plan prin care vor stabili condițiile și împrumutul pe care-l va primi Italia în viitorul apropiat.

 

În urma întâlnirii dintre miniștrii de finanțe ai Germaniei și Olandei, aceștia au discutat despre implicarea FMI în criza Zonei Euro, ministrul Finanțelor din Germania, Wolfgang Schauble, declarând că are încredere în redresarea Euro și că aceasta va deveni cea mai stabilă monedă din lume.

 

Întâlnirile dintre FMI și reprezentații țărilor europene, care vor avea loc în această săptămână, sunt considerate ca fiind decisive pentru a afla oportunitățile și eventualele probleme care mai pot apărea în rezolvarea crizei Euro. Pentru a fi siguri de salvarea monedei Euro, liderii europeni se vor întâlni pe 9 decembrie 2011 pentru a discuta despre viitoare posibile schimbări în tratatele Uniunii Europene.