Companiile ar trebui să reducă numărul de ore de muncă al angajaților la 20 pe săptămâna pentru a putea angaja de două ori mai mulți oameni, astfel rezolvându-se criza locurilor de muncă. Sugestia a fost făcută de către New Economics Foundation(NEF) și își propune rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme din lume la ora actuală.

 

Citește și: Harta datoriilor în lume: Cui îi datorează bani fiecare ţară?

 

Propunerea va fi avansată în cadrul unei întâlniri la London School of Economics. Reprezentanții NEF consideră că „O săptămână normală de muncă de 21 de ore poate ajuta în soluționarea acestei probleme urgente a lipsei locurilor de muncă, dar poate rezolva și probleme legate de aceasta cum ar fi: munca peste program, șomajul, gradul ridicat de stres, unele activități poluante, nivelul de trai scăzut, inegalitatea în șanse și lipsa timpului liber, timp în care ne putem bucura pur și simplu de viață.”

 

Propunerea a fost criticată, unii argumentând că această metodă a mai fost aplicată în unele țări, însă fără a da roade.

 

Doctorul Wilson Wong, cercetător senior în cadrul Fundației Muncii, descrie propunerea ca fiind „o formulare mecanică” care nu poate funcționa în practică. „Nu este întotdeauna clar că problema este munca prea multă pentru prea puțini muncitori. Ceea ce duce la prelungirea programului normal de muncă poate fi și dorința de siguranță a locului de muncă și obligațiile financiare care planează asupra oamenilor.”, a declarat acesta pentru Huffington Post.

 

O măsură similară a fost aplicată și în Franța, însă eficiența acestei măsuri nu a fost una care să îi convingă în totalitate pe specialiști.

 

Doctorul Wilson Wong sugerează că, de fapt, companiile se îndreaptă înspre direcția opusă, cerându-le angajaților să lucreze mai mult pentru a umple golurile existente. „În momentul în care apare un loc de muncă de scurtă durată, bazate de exemplu pe concediile de maternitate, companiile folosesc deseori acest lucru ca o oportunitate de a testa noii angajați pe funcții diferite, pe lângă postul lor de bază. Deși acest lucru înseamnă mai multe ore de muncă pe săptămână, oferă organizațiilor o mai bună oportunitate de a analiza angajații, aceștia putând să se facă remarcați, fiind un pas înainte în cariera lor.”

 

Citește și: Moneda Euro ar putea „exploda”

 

Problema lipsei locurilor de muncă este una care nu afectează doar Europa, ea fiind prezentă în întreaga lume, iar o soluție sigură pentru a reduce șomajul nu a fost încă găsită. Guvernele țărilor afectate major de acest aspect se axează pe găsirea unor soluții eficiente, acestea putând fi considerate principalul factor al ieșirii din criza mondială. 

 

Foto: Andrea Guerra