În ultimele 18 luni, doi jurnaliști BBC au realizat un reportaj despre viața oamenilor din Coreea de Nord, aceștia ajungând la concluzia că țara asiatică este printre cele mai închise, misterioase și izolate țări din întreaga lume.
Cei doi jurnaliști ai BBC, Sue Lloyd Roberts și Michael Bristow, au fost martori ai unor evenimente extrem de bizare pe durata vizitei lor în Coreea de Nord, o țară care acum plânge după liderul lor, Kim Jong-il, decedat la vârsta de 69 de ani.
Crainicul televiziunii naționale din Coreea de Nord a anunțat moartea liderului nord-coreean cu lacrimi în ochi, cauza decesului fiind un infarct miocardic suferit pe baza stresului fizic și psihic la care a fost supus Kim Jong-il. Postul național a mai adăugat că o altă cauză a decesului a fost și munca în exces efectuată de liderul țării, muncă în folosul poporului pe care îl conducea. La anunțul acestei știri, milioane de nord-coreeni au ieșit pe străzile capitalei Phenian pentru a-și plânge liderul.
Nord-coreenii au fost învățați de mici să își arate devotamentul față de liderii lor, o manifestație asemănătoare având loc și la moartea lui Kim Il-sung în anul 1994.
Observațiile lui Sue Lloyd Roberts
Studenții nu au nici cea mai mică idee despre cine este Nelson Mandela
Sue Lloyd Roberts vorbește despre momentul în care se afla în departamentul de limbi străine din cadrul unei universități, când i-a întrebat pe studenți cum de știu atât de bine limba engleză. „Mulțumită Marelui Lider”, a răspuns unul dintre studenți, adăugând că ei sunt lăsați să vadă filme britanice și americane, cum ar fi „The Sound of Music”.
Când au fost întrebați pe care alți lideri ai lumii îi admiră, în afară de „Dragul Lider”, studenții au răspuns rapid „Stalin și Mao Zedong!”, fără să știe ceva despre Nelson Mandela.
Kim Il-sung este încă președinte
Fete mici cu zâmbetul până la urechi, dansând în formație, băieți mici în costume de culoare roșie și pictați pe față, cântând ode despre Marele Lider, sunt doar puține dintre lucrurile care îți sar în evidență. Deși la început asemenea manifestații sunt plăcute, după un timp, imaginea unor copii pictați pe față devine ușor sinistră, a ținut să precizeze Sue Lloyd Roberts.
Numeroși copii sunt angajați pentru a curăța scările care duc la statuia de aproximativ 20 de metri a Marelui Lider, statuia cea mai impozantă din Phenian. Kim Il-sung a murit acum 16 ani, dar este încă președintele țării, fiind mai mult de 500 de statui cu el. Un ghid local în vârstă de 24 de ani explică cum Marele Lider este nemuritor, declarând că „Noi nu credem că el a murit”.
Cei care părăsesc țara se adaptează cu greu
Nu este de mirat că cei aproximativ 3000 de nord-coreeni care scapă anual din țara aceasta, cea mai izolată și misterioasă din lume, se adaptează cu greu în momentul în care ajung în Coreea de Sud, având senzația că au aterizat pe altă planetă.
Sud-coreenii își pot folosi telefoanele mobile pentru a plăti în supermarket-uri, sunt mai multe conexiuni tip broadband pe cap de locuitor decât în orice altă țară din lume, iar dacă ai de gând să trimiți o poză sau un mesaj unui prieten ai la dispoziție ecrane touchscreen pe întreaga lungime a străzilor principale din oraș.
Toți cei care sosesc din Coreea de Nord în Coreea de Sud își petrec luni întregi în școli guvernamentale pentru a învăța cum să se adapteze la secolul al 21-lea.
Nimeni nu are acces la Internet
Ultima observație a jurnalistei BBC, Sue Lloyd Roberts, face referire la faptul că televiziunea nord-coreeană transmite numai poze și filmulețe cu cei doi lideri sărbătorind armata țării, fermele și satele model din țară.
Majoritatea cetățenilor nu au văzut niciodată un documentar sau un jurnal de știri real despre țara lor sau despre lume. Nimeni din Coreea de Nord nu are acces la Internet și chiar în cazul în care ar putea cineva să facă rost de o conexiune, acest lucru ar fi ilegal.
În schimb, nord-coreenii au un intranet special în cadrul Universității din Phenian.
Un student nord-coreean, deși părea puțin deranjat de faptul că nu putea să-și compare lucrarea lui despre metalurgie cu cea a unui student din altă țară, a declarat că „Dragul nostru lider ne-a pus la dispoziție toate informațiile de care avem nevoie în sistemul nostru de intranet”.
Observațiile lui Michael Bristow
Oamenii curăță străzile și locurile publice cu mână, fără aparate ajutătoare
Coreea de Nord nu ar putea fi mai izolată de restul lumii nici dacă s-ar încerca, Michael Bristow notând gradul ridicat de cenzură și de izolare a țării față de restul planetei. Sunt puțini vizitatori și cei mai mulți dintre ei au anumite restricții și nu pot privi decât anumite zone alese ale Phenianului.
Izolarea i-a făcut pe nord-coreeni să ducă un stil de viață aparte, un stil de viață care nu se poate găsi altundeva în lume. Oamenii taie iarba și buruienile de lângă stradă și de lângă alte locuri publice folosind foarfeca, acțiune care durează foarte mult timp. Străzile și pavajele din oraș sunt spălate cu mâna, folosindu-se cârpe și perii, obiecte care au mai mult un scop casnic.
Orașul este foarte îngrămădit de clădiri și este lipsit de culori, de aceea construcția unor clădiri noi se face încet și foarte rar.
Liderii Coreei de Nord au flori care le poartă numele
Politica este prezentă peste tot în Coreea de Nord, chiar și în rândul florilor. Liderul recent decedat, Kim Jong-il, și tatăl acestuia, Kim Il-sung, au amândoi flori care le poartă numele.
Există și o expoziție de flori în Phenian, atracția fiind cele două flori, denumite „Kimjongilia” și „Kimilsungia”.
În timpul unei sărbători din Coreea de Nord, sute de oameni, soldați, cupluri și familii cu copii au venit la această expoziție pentru a admira cele două flori. Mulți dintre aceștia și-au făcut poze cu florile, aceasta fiind considerată o metodă de a arăta devotamentul față de cei doi mari lideri ai statului comunist.
Michael Bristow a precizat că i-a fost atrasă atenția în momentul în care a vrut să facă o poză pentru faptul că nu știa că trebuia să îi încadreze în întregime pe cei doi lideri în fotografie. Ghidul care i-a atras atenția a precizat că „Ei sunt liderii noștri și îi respectăm din adâncul inimii. Nu îi lăsăm pe oameni să îi taie în poze, trebuie încadrați cu totul!”.
Multe dintre lucrurile prezente astăzi în Coreea de Nord au fost prezente de-a lungul istoriei în țările comuniste, inclusiv în România, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Cultul personalității, propaganda, paradele muncitorești, punerea pe primul loc a clasei muncitoare și a armatei sunt doar câteva dintre lucrurile specifice unui regim totalitarist.
Odată cu moartea liderului nord-coreean, Kim Jong-il, unii locuitori ai Coreei de Nord speră într-o schimbare în bine, în timp ce alții își plâng în continuare liderul recent decedat.
Foto: Mirror.co.uk
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena