Internetul este fără doar și poate cea mai mare invenție a secolului trecut. La apariția televizorului, se credea că s-a atins apogeul tehnologic. Ideea aceasta a fost ușor demolată odată cu invenția numită PC, mai precis, Personal Computer (Calculator Personal). După apariția calculatorului, tehnologia a înflorit și în momentul în care Internetul a fost lansat pentru publicul larg, reacțiile de uimire nu s-au lăsat așteptate, cel puțin nu în rândul oamenilor care aveau acces la acest nou serviciu. 

 

Citeşte şi: Cele mai populare pagini Facebook

 

INTERNET
 

În anul 1991 Internetul își făcea debutul pe “scena omenirii”, el putând fi accesat de către orice persoană care avea un calculator personal. Era ceva nou, nu multă lume auzise de „Internet” și cu atât mai puțină lume știa ce înseamnă și la ce folosește.

 

Luna noiembrie a anului 1993 reprezintă un punct important în istoria Internetului, mai exact, este momentul în care ziarul „The Guardian” scrie un articol despre Internet. „Imaginați-vă un sistem care leagă tot textul, datele, sunetele digitale, grafica și filmele de pe toate calculatoarele din lume într-o rețea numită „web”. Acesta este potențialul proiectului bazat pe Internet, World Wide Web (WWW sau W3), proiect care este în strânsă legătură cu CERN (Centrul European pentru Cercetare Nucleară)”.

 

 

Internetul a ajuns să fie ceva obișnuit, un serviciu care era disponibil pentru mulți oameni, abia în anul 2000 când cotidianul „Independent” într-o rubrică săptămânală intitulată „World Wide Web: 10 Best Sites of the Week – Cele mai bune 10 site-uri ale săptămânii” a renunțat în a mai explica cuvântul „site”.

 
GOOGLE 

 

În anul 1997, pe piață apare anonimul (pe atunci!) site Google, un site fără de care Internetul ar fi greu de conceput astăzi pentru majoritatea utilizatorilor de pe glob.

 

Au mai trecut 2 ani și în luna septembrie 1999, „New York Times” scrie un articol despre Google: „Google.com – Nu este tocmai oficial, dar este un motor de căutare extrem de bun. E rapid. E distractiv să-l folosești. Vreau să caut ceva despre un film, să citesc despre un actor, să văd cine a fost regizorul unui film anume, aici e locul unde mă uit. E foarte isteț.”, preciza în acea perioadă Diane von Furstenberg.

 

Google ajunge să fie luat în serios abia în anul 2002 când „Daily Telegraph” vorbește în termeni laudativi despre motorul de căutare: „Google este unul dintre cele mai folosite site-uri de pe Internet: în Regatul Unit este al patrulea cel mai vizitat”. 

 
FACEBOOK 

 

Probabil cel mai în vogă site al momentului pe plan internațional, Facebook, și-a făcut apariția pe Internet în anul 2004. Au trebuit să mai treacă 2 ani de zile, când în luna iunie a anului 2006, „BBC News Maganize” descrie acest site de socializare online ca fiind printre cele mai importante lucruri în viața unui student: „Care sunt cele mai importante trei lucruri în viața unui student din Statele Unite? Berea, ipod-urile și Facebook. Acesta este rezultatul unui sondaj care urmărește stilul de viață din colegiile Statelor Unite din această lună. Dar încă o dată, ce este al treilea?”

 

În 2006, „Observer” vorbește despre avantajele și riscurile pe care le prezintă Facebook pentru companii: „Site-uri de socializare pentru adolescenți, cum este Facebook, sunt potențiale mine de aur pentru agenții publicitari, dar nimeni nu e pregătit să plătească scump pentru o audiență care s-ar putea evapora cu ușurință”. 

 

Se pare că cei de la „Observer” s-au înșelat amarnic, Facebook-ul fiind astăzi unul dintre cele mai importante site-uri din lume cu o audiență în continuă creștere.

 
TWITTER 

 

Este deja anul 2006 și în mediul online își face simțită prezența Twitter. Un site de microblogging care permitea utilizatorilor să schimbe între ei mesaje scurte, de până la 120 de caractere. 

 

Ascensiunea site-ului Twitter a fost una mai rapidă, la doar un an de la lansare, în luna aprilie 2007, „The Times” scrie un articol în care prezintă noul site de socializare: ” „Twitter-itul” a început anul trecut, când Jack Dorsey a lansat twitter.com, un site care le permite utilizatorilor să își spună între ei ceea ce fac, prin mesaje text pe Internet. Utilizatorii sunt întrebați „Ce faci?”, răspunsul întrebării sau „tweet-ul”, fiind trimise către alți utilizatori”. 

 

La încă un an distanță, în aprilie 2008, „Daily Telegraph” începe să compare Twitter-ul cu Facebook-ul: „Este Twitter Facebook-ul de anul acesta? În ultimele săptămâni, site-ul de „microblogging” începe să apară pe radarul unor persoane destul de importante. Barack Obama, Hillary Clinton și John Mccain „se întrec în tweet-uri” în alegerile prezidențiale din Statele Unite”.

 

Istoria Internetului este plină de site-uri care au făcut senzație la scurt timp după apariția lor, multe dintre aceste site-uri devenind în timp doar o simplă amintire. Exemplele de succes sunt cele care fac deliciul utilizatorilor și în prezent, iar timpul ne poate surprinde mereu cu noi site-uri care le pot detrona pe cele care dețin supremația în acest moment.


Citeşte şi: Cele mai amuzante sugestii Google

 

Credeți că va apărea ceva peste Facebook? Dar peste Google?

 

Foto: Flickr