Tânăr, în forță și dornic de a păși către minunata lume a studenției, m-am interesat și am căutat o facultate care să mă reprezinte și să îmi aducă satisfacție. Am studiat târgul de facultăți și am luat “cea mai bună decizie”! (posibil sau nu) Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării mi-a făcut cu ochiul de la început și am și ales-o.
Citeşte şi: Secretarele din facultăţi între mit şi realitate
Ce înseamnă și ce pare a fi această facultate înainte de a o parcurge în adevăratul sens al cuvântului:
Facultate de stat, cu renume, în urma căreia vei obține o diplomă care te va ajuta în cariera pe care o vei urma.
Program lejer și materia nu foarte grea (că doar înveți despre cum și ce trebuie să spui în fața camerei, un pic de istorie într-ale jurnalismului, practică multă, teorie puțină).
Fiind programul lejer, cu siguranță vei avea timpul necesar și posibilitatea de a-ți găsi un part-time job, că doar niște bănuți în plus nu strică.
Cum am intrat? (sau) Cum se intră?
Pentru a fi student la această facultate trebuie să dai o admitere care constă într-un examen, la care, personal, găsesc dificultăți în a înțelege obiectivitatea cu care se dau notele.
Evident, trebuie să deții niște cunoștințe de vocabular și gramatică, practic, noțiunile de bază pe care se presupune că le-ai învățat în liceu, dar se pare că nici asta nu este de ajuns. Dacă în ziua examenului nu ai destulă inspirație sau pur și simplu nu le-a plăcut profesorilor ce ai scris pe foaia de examen; aici mă refer la partea de eseu, unde cerința poate fi formulată într-o mulțime de moduri și nu poate fi corectată într-un mod foarte obiectiv, fapt pentru care mulți doritori de FJSC ori nu intră, ori iau note mici.
Ce înseamnă și ce este cu adevărat această facultate?
Facultate de stat, cu renume, în urma căreia vei obține o diplomă care poate te va ajuta în cariera pe care o voi urma.
Facultate fără un sediu propriu-zis: există un etaj în cadrul Facultății de Telecomunicații, și anume „Etajul 6”, care aparține Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării; în general seminariile și laboratoarele se țin la acest etaj, dar mai există cursurile, care se fac la Facultatea de Chimie, și în încă două locații: Facultatea de Matematică și Universitatea Ecologică, unde se mai țin diferite seminarii; prin urmare, poate nu este tocmai o plăcere să te plimbi de colo-colo, mai ales când unele materii sunt una după cealaltă sau chiar se suprapun.
Programul nu este deloc lejer; orarele sunt foarte încărcate și nu foarte bine structurate: se întâmplă să fie chiar și 2 sau 3 ore pauză între anumite materii, astfel încât ești obligat să pierzi timpul într-un fel anume, dacă nu locuiești aproape de sediul la care se ține seminarul/cursul; dezavantajele aici țin de banii pe care îi cheltuiești în „timpul liber” dintre materii, timpul și posibilitatea de a face ceva util, ca de exemplu un stagiu de voluntariat sau un part-time job.
Materiile nu sunt deloc simple și de foarte multe ori ai impresia că înveți niște lucruri care nu te vor ajuta la nimic. Asta se întâmplă și din cauza faptului că unele obiecte la care trebuie să înveți, nu au legătură cu domeniul jurnalismului și cu ceea ce credeai de la început că vei învăța.
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării este una complexă, în care trebuie să înveți de toate și cu siguranță nu este ceea ce te așteptai înainte să îi calci pragul ca student. Nu este așa cum se speculează și cum crede majoritatea lumii, cu privire la „programul lejer” față de alte facultăți. Este foarte mult de învățat și se pune foarte mare accent pe prezență.
Aș spune că sistemul acestei facultăți nu este prea clar, în sensul în care se fac modificări peste noapte, cu privire la orar, materii și note. Programul și „oamenii secretariatului” te vor ajuta prea puțin în problemele tale și cu informațiile de care ai nevoie; aparatura necesară unei astfel de facultăți nu prea există, dar cum am putea să ne perimitem acest lux, din moment ce nu există nici măcar o clădire care să o susțină.
Ce avantaje îți oferă această facultate?
1. Îți va intra in reflex să scrii corect, dar și să îi corectezi pe cei din jurul tău.
2. Îți vei aprofunda foarte mult cunoștințele de cultură generală și nu numai.
3. Vei învăța și vei cunoaște mai bine cum și ce trebuie să spui într-un anumit mediu.
4. Vei deveni mai nepăsător la lucrurile mici sau oamenii care te pot afecta în vreun fel.
5. Vei deprinde calități de comunicare și reguli de conduită.
6. Vei cunoaște persoane care te pot ajuta în cariera de după facultate.
7. Vei ști ce, unde și cum trebuie să cauți o anumită informație sau un job.
8. Vei dobândi siguranță si încredere de sine.
Citeşte şi: Către Ministerul Educaţiei. Necesitatea unui cod de drepturi şi obligaţii ale studentului
Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării poate să fie o alegere bună, sau nu, în funcție de fiecare. Dacă înveți cum să îți structurezi timpul extraordinar de bine, nu ar trebui să existe probleme, dar în niciun caz această facultate nu este ceea ce pare a fi înainte să o trăiești cu adevărat și cu siguranță nu este o fabrică ce scoate vedete pe banda rulantă, așa cum consideră anumite persoane mai mult sau mai puțin realiste.
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (28)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Ghid complet pentru renovarea acoperișului: De la planificare la execuție
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena