Pe departe cel mai dezbătut subiect din România în ultimele zile este cel al protestelor din întreaga țară. Televiziunile prezintă zilnic imagini cu protestatarii din Piața Universității, înghețați dar hotărâți să nu se dea bătuți până nu le sunt îndeplinite cerințele.

 
 

Este de apreciat gestul lor, faptul că îndură frigul și condițiile meteo neprielnice pentru o cauză în care cred cu adevărat. Au prins curajul să își strige nemulțumirile la unison și nu vor să dea înapoi cu una-cu două.

 

Totuși, protestele nu se desfășoară doar în piețele centrale ale marilor orașe din țară. De fapt, am putea spune că cei mai mulți protestatari se află în mediul online. Poate că oamenilor le este mai comod sau mai la îndemână să transmită mesajele pe Internet, fie că prin acestea îi susțin pe cei care protestează în stradă, fie că susțin actuala putere. Sau, poate că protestatarii online cred că mesajele lor vor ajunge mai rapid la urechile celor cărora li se adresează. Oricare ar fi motivul alegerii lor, cert este că oamenii s-au mobilizat și au creat diverse conturi pe rețelele de socializare.

 

Pe Facebook, protestatarii s-au împărțit în două tabere: una împotriva puterii și a președintelui și una care îl susține pe președinte. Fiecare dintre tabere și-a făcut pagini pentru fani sau grupuri de discuție unde utilizatorii își pot spune părerea. Astfel, tabăra anti-putere a creat următoarele pagini de fani:

 
Piața Universității– 38.532 like-uri;

– Ce zici, o Lămâie poate aduna mai mulți fani ca Traian Băsescu? – 24.959 like-uri;

– Bye Bye Băsescu – 8859 like-uri; http://zigzagonline.ro/ffk20/files/new/facebook%20picture.jpg
– Băsescu demisia – 4480 like-uri;
– Jos Băsescu – 4042 like-uri;
– Stop Băsescu – 3246 like-uri;

– 5.000.000 like-uri pentru demisia lui Băsescu – 2808 like-uri;

– Piața Universității Catavencii – 1827 like-uri.
 

Tot cei care protestează împotriva puterii au creat grupuri de discuții pe care cetățenii pot face schimb de păreri sau de informații cu privire la subiectul de interes:

 
– 3365 membri;
– Revoluționarii 2012 – 2036 membri;
– Noi vrem să facem revoluție – 1544 membri;
– Anti Băsescu Official Group – 1540 membri;
– Anti Băsescu League – 1491 membri;
– Revolutie2012 – 949 membri;
– Revoluție 2012 RO – 717 membri;
– Revoluție virtuală – 481 membri;
– Jos PDL, Jos USL – 147 membri.
 

Cealaltă tabără, cea care susține puterea, nu s-a lăsat nici ea mai prejos și a creat și ea câteva pagini:

 

Alături de președintele nostru – 64.000 de like-uri;

– Pro Băsescu – 5744 like-uri;
– Alături de Traian Băsescu – 988 de like-uri.
 

Totodată, a fost creat evenimentul „Miting pro-Băsescu”- despre care aflăm de pe Facebook că ar avea loc pe data de 28 ianuarie.

 

Pe Twitter sunt prezente două conturi care fac trimitere la evenimentele din ultima perioadă: „Hai la revoluție!” și „Revoluție 2012„. Cele două promovează la rândul lor un blog, respectiv un site pe care oricine poate posta mesaje cu privire la protestele din ultima perioadă.

 

Totuși, spiritele s-au mai calmat pe Twitter. Spre deosebire de alte zile, în care se dădeau sute de tweet-uri despre protestele din Piața Universității, astăzi s-au dat doar un tweet folosind cuvintele „Piața Universității”, trei tweet-uri cu „Revoluție” și două tweet-uri pentru cuvântul „Universitate”.

 

Acestea sunt câteva dintre conturile de pe rețelele sociale pe care oamenii le-au creat pentru a protesta online. Bineînțeles, mii de discuții pe acest subiect au avut loc în social media pe conturile personale ale utilizatorilor. Este de remarcat faptul că au fost distribuite mii de poze, filmulețe, articole din ziare, fiecare atrăgând după sine o serie de comentarii pro sau contra manifestațiilor din țară.

 

Numărul românilor care protestează nu se limitează la cel al oamenilor ieșiți în stradă. Chiar dacă impactul psihologic al comentariilor din rețelele de socializare nu este la fel de mare, cu siguranță aceste mesaje nu trec neobservate. Drept dovadă avem discursul de ieri al președintelui, în care el însuși a spus: „(…) mesajele de pe mijloacele electronice, Internet, Facebook, mi-au creat impresia că pentru o parte din români s-a creat o ruptură între președinte și o parte din națiune(…)”. Așadar comentariile sunt citite și luate în considerare.

 

Citeşte şi: Cei mai urmăriţi oameni de pe Internet

 

Protestele în România continuă atât în stradă cât și în spațiul virtual, protestatarii din stradă venind zilnic cu pancarte și sloganuri care mai de care mai inventive, iar cei din mediul online cu denumiri de pagini și de grupuri din ce în ce mai interesante și captivante.